ŠTA SE DOGAĐA U BANJOJ LUCI: Kuda odlaze službenici iz Vlade Republike Srpske?

Zaposleni sa srednjom stručnom spremom u upravi Republike Srpske imaju, istakao je, plate od 800 do 900 maraka, što je manje nego u nekim buticima ili kafanama.

  • Društvo

  • 04. Jan. 2022  04. Jan. 2022

  • 2

U upravi Republike Srpske na kraju prošle godine radilo je 5.217 službenika, što je za 300 manje nego 2019, a ta razlika posljedica je penzionisanja, odlazaka na bolje plaćena radna mjesta u institucije na nivou BiH i u inostranstvo.

Prema najnovijem presjeku stanja zaključno sa 13. decembrom 2021, koji je objavio Zavod za statistiku RS-a, u upravi je zaposleno ukupno 2.955 žena i 2.262 muškarca. Među njima najviše je raznih stručnih saradnika i namještenika, a potom pomoćnika ministra, rukovodilaca, inspektora, kao i internih revizora. Međutim, prije dvije godine u upravi Republike Srpske bilo je, prema podacima entitetskog zavoda, 5.517 zaposlenih.

Manji broj radnika direktor Agencije za državnu upravu RS-a Aleksandar Radeta objašnjava time što su mnogi stekli uslove za odlazak u penziju, a dobar dio radnika iz uprave je otišao i u inostranstvo ili u institucije BiH.

"Službenici u institucijama BiH imaju znatno veće plate, bilo da je riječ o onima kojim imaju srednju stručnu spremu ili fakultet", kaže Radeta.

Prema njegovim riječima, u javnosti i dalje vlada pogrešan stereotip da su plate u državnoj upravi visoke, a posao lagan.

"Od 2008. godine u državnoj upravi tri puta je došlo do smanjenja plata. Od tada do danas bilo je tek neko neznatno povećanje. I dalje mnogi misle da je državna uprava dobra, da svi jure tamo. Međutim, u posljednje dvije-tri godine mnogo je manje i onih koji se prijavljuju na konkurse za radna mjesta", tvrdi Radeta.

Zaposleni sa srednjom stručnom spremom u upravi Republike Srpske imaju, istakao je, plate od 800 do 900 maraka, što je manje nego u nekim buticima ili kafanama.

"I službenici sa fakultetom rade za platu od 1.300 ili 1.400 maraka. To nije mnogo ako se uzme u obzir koliko košta potrošačka korpa u Republici Srpskoj. Mnogo je veća od tog iznosa i ako je samo jedno iz porodice zaposleno u državnoj upravi, njegova mjesečna primanja nisu dovoljna za izdržavanje četvoročlane porodice, posebno sada u vrijeme poskupljenja", ističe Radeta.

Radeta vjeruje da će u idućem periodu doći do dodatnog smanjenja broja radnika u upravi.

"Rad u državnoj upravi nije više primamljiv kao što je bio slučaj prije desetak ili 15 godina", zaključuje Radeta.

Dodatni posao

Aleksandar Radeta napominje da prema zakonu državni službenici u Republici Srpskoj ne mogu raditi dodatne poslove kako bi stekli neka dodatna primanja.

"Ako se ne popravi trenutno stanje, u idućem periodu imat ćemo situaciju da ljudi bježe iz državne uprave", poručuje Radeta.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...