TRŽIŠTA U 2022. OTVORENA S REKORDIMA: Apple nakratko dostigao vrijednost od 3 biliona dolara

Globalne dionice započele su 2022. na bikovski način, s velikim berzama koje su zabilježile rekorde, a Appleova vrijednost nakratko je dostigla 3 biliona dolara dok ulagači prate pandemiju COVID-19 i nadolazeće odluke centralne banke o kamatnim stopama.

  • Ekonomija

  • 04. Jan. 2022  04. Jan. 2022

  • 0

Indeks CAC 40 u Parizu započeo je rast s novim rekordima unutar dana i na zatvaranju, dok je frankfurtski DAX porastao 0,9 posto u malom blagdanskom trgovanju. London i Tokio bili su među svjetskim tržištima koja su bila zatvorena zbog praznika.

Na Wall Streetu su i Dow i S&P 500 završili na rekordima jer su indeksi porasli.

Apple se nakratko popeo na 3 biliona dolara u vrijednosti, postavši prva američka kompanija koja je dostigla to mjerilo. Procjena tehnološkog diva kasnije se povukla, iako je cijena njegove dionice bila 2,5 posto viša na zatvaranju.

"Dobro došli u 2022., koja do sada izgleda kao 2021. za tržište dionica",  rekao je tržišni analitičar Patrick O'Hare s Briefing.com.

Tržište "izgleda kao da će nastaviti voziti po tračnicama uz pomoć novih priljeva koji se obično viđaju na prvi dan trgovanja u novom mjesecu", dodao je.

Obilježja ponedjeljka dolaze nakon niza najviših vrijednosti svih vremena u decembru dok se tržišta i dalje klade da najnoviji porast slučajeva COVID-19 neće poremetiti ekonomski rast.

Komentari zdravstvenih stručnjaka koji karakteriziraju varijantu omicron kao manje smrtonosnu od ranijih sojeva COVID-19 potaknuli su tržišta.

Veći upitnik je promjena u monetarnoj politici, pri čemu se ulagači sada klade da će Federalne rezerve povećati kamatne stope kasnije ove godine.

Prinos na 10-godišnje obveznice američke riznice u ponedjeljak je narastao iznad 1,6 posto, što je posljednji pokazatelj ovog očekivanja.

U bilješci s Briefing.com stoji da bi porast prinosa mogao također odražavati "poboljšanu perspektivu privrede".

Cijene nafte

Na drugim mjestima, cijene nafte završile su promjenjivo rast dok se pogledi okreću sastanku OPEC-a i drugih velikih proizvođača u utorak.

Do sada je OPEC+ odolijevao pritisku zemalja koje najviše konzumiraju naftu, poput Sjedinjenih Država, da agresivnije povećaju proizvodnju.

Očekuje se da će 23 članice OPEC+ i dalje zadržati svoj kurs i skromno povećati učinak na svom mjesečnom sastanku koji će se održati putem videokonferencije.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...