PALA VLADA, BIJESNE NEREDI, GORE INSTITUCIJE: Vanredno stanje, stotine povrijeđenih, internet ugašen, policija se pridružila demonstrantima

Riječ je o najvećim i najnasilnijim protestima u Kazahstanu u posljednjih nekoliko desetljeća.

  • Svijet

  • 05. Jan. 2022  05. Jan. 2022

  • 0

U Almatiju i Nursultanu, glavnim gradovima Kazahstana, kao i u obližnjim provincijama proglašeno je vanredno stanje. Naime, uslijed nasilnih protesta, demonstranti su zapalili zgrade javnih institucija.

Riječ je o najvećim i najnasilnijim protestima u Kazahstanu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev proglasio je u utorak izvanredno stanje u najvećem gradu Almatyju i u zapadnoj pokrajini Mangistau gdje su u toku nasilni protesti protiv vlade. Vanredno stanje je proglašeno na dvije sedmice.

‘Hiljade demonstranata revoltirano je rastom cijene plina’

“Pozivanje na napadanje zgrada vlade i vojske apsolutno je ilegalno”, rekao je Tokajev nekoliko sati prije proglašenja vanrednog stanja.

Međutim, Tokajev je rekao i da vlada neće pasti, međutim to se ipak dogodilo, pa je bio primoran prihvatiti ostavku vlade.

Protesti su se Kazahstanom rasplamsali po Novoj godini, kada je skočila cijena ukapljenog naftnog plina, koji se koristi kao gorivo u automobilima na zapadu zemlje, objavila je policija u srijedu.

Hiljade demonstranata revoltirano je rastom cijene plina, kojeg smatraju nepravednim, budući da Kazahstan ima velike rezerve nafte i plina na svom teritoriju.

Internet ugašen, policija se pridruživala demonstrantima

U uličnim sukobima povrijeđeno je stotinjak policajaca, kao i stotinjak demonstranata, a toliko ih je i privedeno. Međutim, viđeni su i policajci koji odbacuju oznake i pridružuju se masi.

Reuters je izvijestio kako je internet u Kazahstanu ugašen na državnom nivou.

Međutim, iako je cijena plina prevagnula, naznake protesta već su prije postojale. Naime, režim koji je bivši komunistički sekretar Nursultan Nazarbajev uspostavio učinio ga je predsjednikom bivše sovjetske republike. On je 2019. odstupio s pozicije, a za svog je nasljednika odredio današnjeg predsjednika Tokajeva.

Tokajev maknuo Nazarbajeva

No, Nazarbajev (81),  po kojemu se zove kazahstanska prijestolnica Nursultan, i dalje kontrolira državu kao čelnik sigurnosnog vijeća i kroz titulu čelnika nacije, što je ustavom određena uloga. To mu daje imunitet od progona, kao i ovlasti u donošenju odluka.

Međutim, Tokajev je u srijedu objavio da je preuzeo dužnost predsjednika Vijeća za sigurnost od bivšeg čelnika Nursultana Nazarbajeva, čime ga je gurnuo u stranu. Usput je obećao i “maksimalnu strogoću” vezano za proteste.

Bivši čelnik Komunističke partije Nazarbajev bio je predsjednik Kazahstana gotovo 30 godina, od proglašenja nezavisnosti nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...