NOVINAR "GLASA AMERIKE" OBJAŠNJAVA: "Sankcije ATV-u Banja Luka su upozorenje nekim firmama bitnim Dodiku..."

Ovo je jedan korak, dalje će se pratiti kako će vlasti u entitetu RS reagovati.

  • Ekonomija

  • 06. Jan. 2022  06. Jan. 2022

  • 0

Sankcije ATV-u su dokaz da Amerika može sankcionisati firmu za koju smatra da je pod kontrolom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegove porodice i mogu biti upozorenje nekim bitnijim firmama, rekao je Ajdin Muratović, novinar Glasa Amerike.

Muratović je, uključivši se uživo iz Washingtona, kazao kako je Bosna i Hercegovina postala aktuelnija tema u Americi, ali da ipak nije jedna od važnijih vanjskopolitičkih tema.

"Ovih dana Bosna i Hercegovina jeste postala aktuelnija tema. Kroz historiju se Amerika se nije htjela baviti Bosnom i Hercegovinom. Smatrali su da je potrebno reagovati samo kada Evropljani pokažu nesposobnost. Ukratko, situacija je takva da još mnogo ljudi ne prati situaciju u Bosni i Hercegovini", rekao je.

Muratović je govorio o sankcijama koje je Amerika uvela Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine te Alternativnoj televiziji (ATV) iz Banja Luke.

"Američke sankcije se moraju odrediti pod strogim zakonskim okvirima", objasnio je.

"Prvo se mora proglasiti vanredno stanje za neko područje koje bi moglo nanijeti štetu američkim interesima. Onda se odredi koja djela mogu prouzrokovati sankcije. Vanredno stanje za Zapadni Balkan je proglašeno 2001. godine, a bosanskohercegovački građani su mogli biti sankcionisani zbog ratnih zločina ili narušavanja Dejtona. Dodik je sankcionisan pod tim okvirom 2017. godine. Međutim, nova stvar koja se desila je to da je Biden ovog ljeta proširio okvir za sankcionisanje i za korupciju. Time je Dodiku dodano još jedno djelo za sankcionisanje, a u suštini on je već bio pod sankcijama", objasnio je.

Muratović je dodao da su zanimljive sankcije ATV-u.

Ne vjerujem da će one promijeniti nešto u radu ove medijske kuće, ali one su dokaz da Amerika može sankcionisati firmu za koju smatra da je pod kontrolom Dodika i njegove porodice. Sankcije ATV-u bi mogle biti upozorenje nekim bitnijim firmama – naveo je Muratović.

Ovo je jedan korak, dalje će se pratiti kako će vlasti u entitetu RS reagovati.

"Ako se ne promijeni situacija, mislim da bi bilo realno očekivati više sankcija i strožijih mjera, uključujući konačno pridruživanje pojedinih evropskih država. To bi uveliko doprinijelo američkim sankcijama, jer uvijek je poželjno kad se pojavi blok, a ne samo jedna država", zaključio je Ajdin Muratović za Radio BIR.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...