ŠEF NATO-a ZAPRIJETIO: "Bilo kakva dodatna agresija Rusije prema Ukrajini može imati posljedice"

"Spremni smo učestvovati u kontroli naoružanja, konvencionalnog i nuklearnog, s Rusijom, ali to mora biti recipročno", rekao je Stoltenberg.

  • Svijet

  • 07. Jan. 2022  07. Jan. 2022

  • 1

NATO smatra pozitivnom spremnost Rusije za razgovor sljedeće sedmice, ali ne može dopustiti stvaranje "drugorazrednih" saveznika koje ne može braniti, izjavio je u petak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nakon virtualnog sastanka ministara vanjskih poslova članica NATO-a, izvještava novinska agencija HINA.

"Spremni smo učestvovati u kontroli naoružanja, konvencionalnog i nuklearnog, s Rusijom, ali to mora biti recipročno", rekao je Stoltenberg.

"To je drugačije od nametanja jednostranih sankcija. Ne možemo se dovesti u situaciju u kojoj imamo drugorazredne članice NATO-a koje NATO kao savez ne smije braniti", dodao je.

Razgovori s Moskvom

Rusija je, između ostalog, u decembru zatražila pravno obavezujuće garancije da će NATO odustati od bilo kakvih vojnih aktivnosti u istočnoj Evropi i Ukrajini.

Stoltenberg je u petak obećao da će razgovarati s Moskvom "u dobroj vjeri", ali je odbacio glavne ruske zahtjeve.

Razgovori NATO-a i Rusije održat će se zbog krize na ukrajinskoj granici, uzduž koje je Rusija nagomilala desetke hiljada vojnika.

Generalni sekretar NATO-a je na novinskoj konferenciji u Bruxellesu rekao i da "moramo biti spremni na neuspjeh diplomacije".

Stoltenberg je rekao kako su ministri vanjskih poslova naglasili "da će bilo kakva dodatna agresija protiv Ukrajine imati značajne posljedice te da će Rusija platiti veliku cijenu", pri čemu je vjerovatno mislio na nove ekonomske sankcije.

Ukrajinsko članstvo

Predstavnici NATO-a i Rusije sastat će se sljedeće srijede u sjedištu NATO-a u Bruxellesu, dok će predstavnici NATO-a i Ukrajine razgovarati u ponedjeljak.

Rusija odbacuje optužbe Zapada i Kijeva da priprema invaziju na Ukrajinu i tvrdi da je Ukrajina premjestila jedinice prema Donbasu, koji kontroliraju proruski separatisti uz pomoć Moskve.

Upitan može li NATO prihvatiti ruski zahtjev za otklanjanjem mogućnosti ukrajinskog članstva, Stoltenberg je kazao kako su članice NATO-a jasne da ne može biti kompromisa "po pitanju prava svake zemlje da izabere svoj put".

Ruski i američki diplomati također bi se trebali sastati u ponedjeljak i utorak u Ženevi, a Stoltenberg je kazao kako su takvi razgovori "prilika za Rusiju da pokaže kako je ozbiljna po pitanju dijaloga i diplomacije".

Francuski predsjednik Emmanuel Macron također je u petak komentirao razgovore s Rusijom te je poručio da "dijalog ne znači davanje ustupaka".

"Dijalog znači biti u stanju sagledati naše nesuglasice, ali i pokušati graditi budućnost", dodao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...