NOVINAR "DEUTSCHE WELLE-a" POJAŠNJAVA: "Sankcije Njemačke i Austrije snažno bi pogodile Dodika i ljude oko njega"

"Osobe koje su sada stavljene na crnu listu su dio mreže, a znamo ako mreža počne pucati, da ona više nije tako jaka. Ove sankcije su i šamar u lice bh. pravosuđu koje očito nije u stanju da se uhvati ukoštac sa korupcijom", ističe Smajić.

  • Politika

  • 07. Jan. 2022  07. Jan. 2022

  • 1

Novinar "Deutsche Welle-a" Mehmed Smajić govorio je o uvođenju američkih sankcija Miloradu Dodiku i drugim bh. zvaničnicima, ali i eventualnoj sličnoj (re)akciji evropskih zemalja, na čelu s Njemačkom.

Dodiku se odavno gleda kroz prste

"Mislim da su SAD dugo čekale, ali da sankcije nisu došle prekasno. Gospodinu Dodiku se odavno dosta stvari gleda kroz prste, kako od strane SAD-a, tako i od EU, i možda se čeka da ga birači kazne jer su oni ti koji će na kraju na svojim leđima najviše nositi teret politike koju vodi. Ovdje mislim i na one koji ne izlaze na izbore jer smatraju da ne mogu ništa promijeniti. To je greška. Upravo su oni važan faktor u normalizaciji stanja u BiH", govori Smajić.

Kad je riječ o proširenju crne liste, ne očekuje da će ona uskoro biti proširena. Prije svega jer se na taj način želi dati vremena svim osobama, koje su potencijalni kandidati da se nađu na tim listama, da konačno promijene svoje stavove i svoje poslove počnu obavljati savjesno.

"Osobe koje su sada stavljene na crnu listu su dio mreže, a znamo ako mreža počne pucati, da ona više nije tako jaka. Ove sankcije su i šamar u lice bh. pravosuđu koje očito nije u stanju da se uhvati ukoštac sa korupcijom", ističe Smajić.

Kao što je već i poznato, pojašnjava naš sagovornik, nove sankcije ogledaju se u blokadi imovine i bankovnih računa. To možda u velikoj mjeri i ne pogađa osobe kojima su uvedene sankcije jer njihova imovina u SAD-u i nije tako velika.

"Meni je zanimljiviji dio koji se odnosi na transakcije koje obavljaju državljani BiH unutar SAD-a ili u tranzitu kroz SAD. To će znatno otežati poslovanje firmi koje su u vlasništvu ili suvlasništvu osoba koje se nalaze na crnoj listi. Nažalost, sankcije će osjetiti i oni koji su možda najmanje zaslužni za uvođenje sankcija, a to su radnici. Oni će biti ti koji će izvući deblji kraj i ostati bez posla jer njihov poslodavac više neće moći poslovati kao ranije", smatra Smajić.

Nisu isključene ni pojedinačne sankcije

Napominje kako nije isključeno ni da se evropske zemlje odluče na pojedinačno uvođenje sankcija Dodiku i ostalim korumpiranim političarima i kompanijama u BiH.

"To je uvijek opcija. EU želi zauzeti jedinstven stav. Međutim, takvo nešto trenutno je teško izvodivo. Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da to neće podržati. Ali ne smijemo zaboraviti da bi Velika Britanija, Njemačka, Belgija, Luksemburg, Holandija, Italija, Španija, Austrija i Češka Republika trebale pratiti američke sankcije. Bar se to može zaključiti iz ranijih poruka", riječi su Smajića.

Podsjeća da je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock sredinom decembra u Briselu rekla da su napori o otcjepljenju neprihvatljivi i da je ona lobirala da se uvedu sankcije postojećem režimu i Dodiku.

"Mislim da bi pojedinačne sankcije, ako do njih dođe, mogle više uticati na gospodina Dodika i ljude oko njega nego sankcije koje su uvele SAD. Posebno mislim na Njemačku i Austriju koje imaju jake privredne veze sa BiH. Poslodavci iz tih zemalja će dobro razmisliti da li da se upuštaju u poslove sa firmama čiji su vlasnici, ili suvlasnici, dio mreže koja je pogođena sankcijama", rekao je Smajić.

Njemačka poslala jasnu poruku

Prema njegovim riječima, Njemačka je, bar što se tiče nove koalicione vlade, preko ministrice vanjskih poslova poslala jasnu poruku.

"Poslanik u Bundestagu Adis Ahmetović, inače porijeklom iz BiH, pozdravio je sankcije koje su, kako kaže, neophodne i ispravan korak kojem se trebala priključiti i Njemačka. On kaže da se mora poduzeti odlučna akcija protiv onih koji praktikuju korupciju, destabilizaciju i podjelu regiona, kao i protiv onih koji omogućavaju i podržavaju takve postupke.

Ahmetović kaže da Dodikovi kontinuirani pokušaji potkopavanja Daytonskog mirovnog sporazuma ugrožavaju stabilnost cijelog regiona Zapadnog Balkana. On je rekao da, kao Evropljani, ne možemo dozvoliti da se historija evropskog kontinenta ponovi i da izbije još jedan oružani sukob u regionu i da kod takvih težnji neće sjediti skrštenih ruku.

Njemački mediji navode da bi pritisak bio još uspješniji ako EU također uvede sankcije korumpiranim vodstvima u BiH. Mediji također navode da bi sankcije, s obzirom na ovogodišnje izbore, mogle biti i jedna vrsta poklona jer, kako piše FAZ, ‘lokalnom vladaru omogućavaju da se predstavi kao ponosni borac srpstva u BiH", zaključuje Smajić u razgovoru za Vijesti.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...