OVO JE TEK POČETAK: Kako će se američke sankcije odraziti na funkcioniranje vlasti u Bosni i Hercegovini ...

Analitičari iz različitih oblasti društvenog života Bosne i Hercegovine smatraju da su sankcije dokaz da su Sjedinjene Američke Države izgubile strpljenje za razgovor sa ljudima koji za razgovor nisu spremni.

  • Društvo

  • 08. Jan. 2022  

  • 0

Kako će se sankcije koje su Sjedinjene Američke Države uvele protiv Milorada Dodika, Milana i Tijane Tegeltije, Alternativne televizije i Mirsada Kukića odraziti na dalje funkcioniranje vlasti, ekonomije i društvenih zbivanja ovisit će o njihovom provođenju i daljem najavljenom proširivanju. Analitičari su složni u jednom – ovo je tek početak, a implikacije aktuelnih sankcija možemo očekivati tek za nekoliko mjeseci.

Analitičari iz različitih oblasti društvenog života Bosne i Hercegovine smatraju da su sankcije dokaz da su Sjedinjene Američke Države izgubile strpljenje za razgovor sa ljudima koji za razgovor nisu spremni. Ovo je moguće početak oslobađanja zarobljenih institucija države koje, u prvom redu, trebaju osigurati jednakost svih građana pred zakonom.

"Ove sankcije prekasno dolaze. Pod dva nisu dovoljno opsežne kao što imate recimo sankcije u Siriji, pa da vi sankcionišete i firme koje sarađuju sa onim političkim režimima koji su predmet, odnosno fokus sankcija. Treća stvar kako će se to odraziti na nas u Bosni i Hercegovini", ističe univerzitetski profesor Damir Arsenijević.

"Ovo je početak i borbe protiv i korupcije i nepotizma i organizovanog kriminala u Bosni i Hercegovini, a najveća odgovornost za takvo stanje, koje je apsolutno nemoralno, leži na političarima koji su upravo uveli taj nesistem kao sistem vladanja u ovoj državi", rekao je Vehid Šehić iz Foruma građana Tuzle.

"Poruka je u ovom trenutku sasvim jasna – ukoliko ne želite biti sugovornici, onda ćete jednostavno biti tretirani kao smetnja i kao netko tko opstruira postizanje rješenja u Bosni i Hercegovini, a sa takvim osobama se vjerovatno više neće niti razgovarati", smatra novinar Ranko Mavrak.

Ne treba potcijeniti uticaj sankcija koje su uvele SAD-a na dalji razvoj ekonomije u Bosni i Hercegovini, smatra ekonomski analitičar Admir Čavalić, jer će zasigurno imati i kratkoročne i dugoročne efekte. S druge strane, ističe da niko više ne govori o ekonomskim reformama, da je državni nivo vlasti blokiran, a federalni nefunkcionalan, te da se država cijelu prošlu godinu bez donesenog budžeta finansirala na privremenoj osnovi.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...