VLADA CRNE GORE NEMA ISTI ARŠIN PREMA SVIM SUSJEDIMA: Sa Hrvatskom sporan brod "Jadran", sa BiH hidroelektrana "Buk Bijela"

U dokumentu se tvrdi da je „prva zvanična posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića Republici Srbiji znantno doprinijela jačanju odnosa, otvarajući mogućnost za unapređenje saradnje na bilateralnom nivou“.

  • Regija

  • 08. Jan. 2022  08. Jan. 2022

  • 0

Vlada premijera Zdravka Krivokapića planirala je ove godine zajedničku sjednicu samo sa Srbijom, ali ne i sa drugim susjednim državama u regionu Zapadnog Balkana. To se navodi u Informaciji o odnosima sa susjedima - Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Kosovom, Hrvatskom i Sjevernom Makedonijom koju je sačinilo Ministarstvo vanjskih poslova a usvojila Vlada na posljednoj sjednici krajem prošle godine. 

U dokumentu, što je zapanjujuće, se navodi da sa Kosovom u 2021. godini nije bilo bilateralnih susreta i posjeta na najvišem nivou dok od država regiona postoji mogućnost zajedničke sjednice vlada samo sa Bosnom i Hercegovinom, ali bez preciziranja godine održavanja, piše Analitika.me.

U dokumentu se tvrdi da je „prva zvanična posjeta predsjednika Vlade Crne Gore Zdravka Krivokapića Republici Srbiji znantno doprinijela jačanju odnosa, otvarajući mogućnost za unapređenje saradnje na bilateralnom nivou“.

- Dogovoreno je i održavanje zajedničke sjednice dvije vlade, koja je planirana da se održi u prvoj polovini 2022. godine, navodi se u Vladinom dokumentu.

Zanimljivo da u ovoj informaciji nema ni riječi o rješavanju otvorenog pitanja sa Srbijom - statusa ambasadora.

U dokumentu se podsjeća da su odnosi Crne Gore i Republike Srbije u prethodnom periodu prolazili kroz različite faze, s tim da u jednom periodu nisu imali dinamiku koja bi odražavala istorijske, ekonomske i druge povezanosti dvije države.

- Planirana mješovita komisija za ekonomsku saradnju između Crne Gore i Srbije, a na inicijativu našeg ministra ekonomskog razvoja i saglasnost ministarke privrede Srbije, predstavlja dodatnu potvrdu odlične privredne saradnje, podcrtava se u dokumentu.

Za vrijeme prethodne vlade Duška Markovića održane su zajedničke sjednice Crne Gore sa Albanijom u Skadru 2018. godine i sa Sjevernom Makedonijom 2019. godine u Podgorici, ali ne i sa Vladom Republike Srbije.

Zanimljivo da Krivokapićeva Vlada nije planirala zajedničke zajednice sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom makar u 2022. godini.

Srbija je, kao se navodi u dokumentu, najznačajniji trgovinski partner Crne Gore, dok su turisti iz Srbije bili najbrojniji posjetioci tokom turističke sezone ove godine.

- Aktivno se radi na unapređenju infrastrukturne povezanosti, gdje se kao prioritet izdvaja izgradnja auto-puta Bar - Boljare i spajanje sa Republikom Srbijom, sa procjenom završetka auto-puta do 2027. Takođe, posljednjih godina intenzivno se radi na realizaciji projekata remonta pruge Beograd - Bar, finansiranih iz kreditnih aranžmana s EBRD, EIB, pretpristupnih fondova i budžeta Crne Gore. Zajednička sjednica dvije vlade, inicijativa koja postoji od 2013., načelno je dogovoreno da se održi u prvoj polovini 2022. u Crnoj Gori, navodi se u dokumentu.

U dokumentu se o odnosima sa susjedima podsjeća na otvoreno pitanje vlasništva nad brodom „Jadran“ sa Hrvatskom.

- Tokom posjete Krivokapića, postignuta je saglasnost o formiranju međudržavne komisije koja bi se na detaljniji način posvetila rješavanju pitanja broda „Jadran“, s obzirom na različita tumačenja kome brod pripada, navodi se u dokumentu.

Kad su u pitanju odnosi sa BiH podsjeća se na problem izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“.

- Pokrenute su teme od značaja za infrastrukturno povezivanje dvije države, a i razgovarano je o pitanjima koje mogu potencijalno opterećivati odnose, kao što je izgradnja HE Buk Bijela. Dogovoreno je da se to pitanje kao i buduća druga slične prirode rješavaju konstruktivnim dijalogom, u komunikaciji nadležnih resora, navodi se u Vladinoj informaciji.

Kada je u pitanju Albanija, navodi se da se trenutno sa albanskom stranom radi na postizanju konsenzusa oko izbora generalnog sekretara Savjeta za regionalnu saradnju (RCC), na liniji odluke sa Samita SEECP na Brdu kod Kranja iz 2018. godine, kada je donijeta politička odluka o konsekutivnim mandatima Albanije i Crne Gore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...