ŽELJKA CVIJANOVIĆ POVODOM NEUSTAVNOG DANA RS-a: "Mi govorimo jezikom Ustava BiH i jezikom demokratije"

Kazala je "da se u čast ovog praznika viore trobojke u svim opštinama i gradovima, na kućama i na instistucijama".

  • Politika

  • 08. Jan. 2022  08. Jan. 2022

  • 3

"Danas s ponosom obilježavamo tri decenije godina naše slobode i predanog rada na njenom očuvanju", poručila je predsjednica RS, Željka Cvijanović na svečanoj akademiji koja se održava povodom obilježavanja 9. januara, neustavnog dana RS.

Podsjetimo, Ustavni sud Bosne i Hercegovine ukinuo je 9. januar kao takozvani Dan RS-a.

Kazala je "da se u čast ovog praznika viore trobojke u svim opštinama i gradovima, na kućama i na instistucijama".

"Identitet Srpske, čiji je dio 9. januar, ukorijenjen je duboko u ovim krajevima. Mi ne obilježavamo ovaj dan da bismo nekoga provocirali – istakla je ona i izrazila zahvalnost onima koji su svoje živote ugradili u temelje stvaranja Republike Srpske.

Ponosna je, dodaje, na ono što je postignuto u posljednjih trideset godina.

"Uprkos teškim okolnostima, kojih je bilo mnogo, a koje su i minulu godinu obilježile, pored pandemije virusa korona, mi smo nastavili putem razvoja. Za naš dalji razvoj neophodan nam je mir", rekla je Cvijanović i podsjetila na niz opstrukcija sa kojima se RS suočava.

"Mi govorimo jezikom Ustava BiH, kojim znamo šta nam pripada i jezikom demokratije. Legalisti smo. U multietničkim državama, ključ sloge je dijalog, a toga nema u BiH, za šta krivac nije RS", smatra ona.

Ohrabrenje je, dodaje ona, to što okruženje shvata šta su stvarni problemi u BiH.

"Nažalost, oni koji to shvataju su iznapadani, i to prvenstveno od strane političkog Sarajeva. To je smišljeno da bi se obeshrabrio onaj koji želi da vidi stvarnu sliku u BiH", poručila je ona.

Država, koja je u rukama drugih, navodi, ne može biti uspješna. Ključ za stabilnost je, prema njenim riječima, u rukama domaćih političara.

"Mi smo, živjeći u destimulativnom okruženju u BiH, shvatili koliko je važno očuvati jedinstvo institucija", poručila je Cvijanović.

Republika Srpska je, dodaje, prošla trnovit put, ali je, kaže, savladala mnoge prepreke i vjeruje da će tako biti u budućnosti.

"Generacijama koje dolaze, želimo da ostavimo mirnu i stabilnu RS u kojoj će moći da grade svoju, ali i budućnost svojih porodica", rekla je ona i dodala da nas je vrijeme naučilo da trebamo vjerovati u RS.

"Živjela RS", poručila je Cvijanović, prenosi SrpskaInfo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...