IZ NiP-a IMAJU PORUKU ZA ONE KOJI ZASTRAŠUJU BOŠNJAKE: Huškačka retorika vrha vlasti bh. entiteta RS budi...

Iz Naroda i Pravde navode kako nisu javno reagovali na prvu provokaciju 6. januara, uvažavajući reakciju policije i privođenje aktera netom nakon što se desilo uznemiravanje stanovnika Janje pucnjevima u zrak.

  • Politika

  • 08. Jan. 2022  08. Jan. 2022

  • 1

Stranka Narod i Pravda ističe da ponovljeno zastrašivanje Bošnjaka u Janji kod Bijeljine i u Priboju mora biti sankcionirano, a vrh vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS i Srbiji mora shvatiti da svojom retorikom, političkim i drugim postupcima direktno ugrožava mir vlastitih građana.

Iz Naroda i Pravde navode kako nisu javno reagovali na prvu provokaciju 6. januara, uvažavajući reakciju policije i privođenje aktera netom nakon što se desilo uznemiravanje stanovnika Janje pucnjevima u zrak.

– Privođenje aktera nemilog događaja od 6. januara je svakako za pohvalu. Nažalost, samo dva dana poslije došlo je do novog incidenta kada su nepoznate osobe ponovo uznemiravale i vrijeđale stanovnike Janje. Taj ponovljeni incident govori o tome da huškačka retorika vrha vlasti bh. entiteta RS budi nacionalističke strasti koje direktno ugrožavaju mir i dobrosusjedske odnose u Bosni i Hercegovini – tvrde iz Naroda i Pravde.

Naglašavaju da politički vrh bh. entiteta RS, ali i Srbije, mora preuzeti odgovornost za djelovanje koje na terenu dovodi do ovakvih incidenata koji pokreću spiralu nasilja.

– Janja nije izolovan slučaj, ono što svjedočimo da se dešava u Priboju i drugim dijelovima Sandžaka dio je istog trenda i dokazuje da za lošu političku retoriku nema granica, da se politička kriza brzo prenosi i prekogranično. Veličanje ratnih zločinaca od državnog vrha, sustezanje države da ukloni poruke mržnje iskazane kroz različite grafite, izjave političara kojima se vrijeđa i nipodaštava cijeli jedan narod, neminovno vode ka ovome – dodaju iz NIP-a.

Ističu da su to anticivilizacijski postupci koji se suprotstavljaju svim moralnim načelima i vrijednostima uključujući i vrijednosti na koje nas nesumnjivo podsjećaju i sve svjetske religije, pa i sami blagdani koje mnogi ovih dana obilježavaju.

– Nadležne institucije moraju brzim i adekvatnim reakcijama poslati jasnu poruku da nacionalističke provokacije neće biti tolerisane –  saopćeno je iz Naroda i Pravde.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...