MILORAD DODIK NASTAVLJA SE INATITI AMERICI I ZAPADU: "Ako Evropa obustavi kreditiranje, imamo izlaz i za tu situaciju"

Dodao je i da svog puta neće odustati, a kada su u pitanju sankcije, lider SNSD-a kaže da Bog silu ne voli.

  • Vijesti

  • 08. Jan. 2022  08. Jan. 2022

  • 6

Dok se ponovno obilježava neustavni dan Republike Srske i spominju nove sankcije, stavovi vladajuće političke elite u BiH nepromijenjeni. Čini se kako ni međunarodna zajednica nema konkretrnog rješenja i jedinstvenog stava o dešavanjima u BiH.

Milorad Dodik poručio je u razgovoru za RTRS da nikada neće raditi na štetu Republike Srpske koju u narednih pet godina vidi kao samostalnu državu. Dodao je i da svog puta neće odustati, a kada su u pitanju sankcije, lider SNSD-a kaže da Bog silu ne voli.

“Amerikanci su spremni da idu do kraja, a kada je riječ o Rusiji i Кini, ove zemlje primarno se bore za poštivanje međunarodnog prava. Sila Boga ne moli, a Bog silu ne voli. Ima nekih najava da će Evropa obustaviti kreditiranje, ali sloboda se uslovima ne može kupiti, ima izlaz i za tu situaciju, Кina. Naša zaduženja su opravdana i vidljiva”, rekao je Dodik.

Da Dodik neće odustati nakon nametanja američkih sankcija, slaže se i Bakir Izetbegović. Zbog toga su, dodaje lider SDA neophodne odlučnije kaznene mjere Zapada.

“Sankcije će se pojačavati dok ne postignu efekt. Ne vjerujem da će taj proces donijeti brze rezultate. Ova godina, izborna, proći će u dramatičnoj borbi Dodikove strane s međunarodnom zajednicom i institucijama BiH, na prvom mjestu pravosuđem Dodik će sada svu energiju uložiti u to da onemogući rad Suda i Tužiteljstva BiH, te da pobijedi na izborima u oktobru predstavljajući se kao borac za interese RS”, saopštio je lider SDA.

Izetbegović smatra kako je u takvim okolnostima nemoguć dijalog kojim bi se riješila kriza prouzročena separatističkim planovima, no vjeruje da postoji prostor za dogovor o izmjenama izbornog zakona na čemu inzistira HDZ BiH. A to je upravao ono na što je i jučer upozorio Dragan Čović – da se razgovori o Izbornom zakonu moraju finalizirati do kraja januara. U protivnom, uslijedit će nova kriza.

Za razliku od Izetbegovića, Čović nije optimista da sankcije mogu donijeti rješenje.

Da sankcije ipak nisu nimalo naivne, komentira Erol Avdović, analitičar i novinar koji godinama izvještava iz SAD. Nove proširene sankcije Miloradu Dodiku mogle bi direktno pogoditi njegove saradnike i finansijere, dok se novi spisak sankcinisanih tek očekuje.

No sve navedeno neće natjerati Dodika da popusti, slaže se i Mladen Ivanić kojeg ovdašnja javnost doživljava kao dobrog prognozera bh. politike. Ono na što međunarodna zajdnica računa je distanciranje osoba oko njega, i to je ono što se već događa. Dokle Dodik može ići, Ivanić kaže kako je od mnogo toga već odustao, poput Oružanih snaga, Uprave za indirektno oporezivanje, no od pravosuđa ne.

U svemu navedenom biće zanimiivo vidjeti kako će se ponašati EU. Jedinstvenog stava oko nametanja sankcija nema, o pojedinačnim teško je špekulirati iako su neke zemlje poput Njemačke zatražile sankcije kako bi se onemogućila Dodikova politika.

S druge strane gotovo svi bolji poznavatelji ovdašnjih priliika se slažu kako bi se na spisku sakcionisnih koji će biti proširen gotovo sigurno uskoro mogle naći i visko pozicionrani dužnosnci iz Sarajeva i Mostara.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...