DODIK POKUŠAO DA BUDE DUHOVIT PRED GOSTIMA: "Ne smijemo se vezivati za BiH da ne bi morali žaliti kad neminovno odemo"

"Priča o građanskoj BiH je iluzija koju žele da nam nametnu i da gurnu srpski narod u građanske manjine. BiH je oblik koji je sahranio suživot. Suživot je farsa političkih Bošnjaka, jer nema suživota ako se mrzi", poručio je on.

  • Politika

  • 08. Jan. 2022  08. Jan. 2022

  • 15

"Ovo je poseban jubilej u istoriji RS, njenih prvih trideset godina, ali moram da kažem da je svaka od tih godina bila posebna i istorijska", rekao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda srpskog naroda Milorad Dodik prilikom obraćanja na svečanoj akademiji.

Između ostalih prisutnih, pozdravio je predstavnike kineske ambasade uz riječi “njih smo jedine i pozvali”, što je izazvalo smijeh prisutnih.

Dodik je na početku istakao da je Srpska simbol našeg postojanja i života, čuvar sjećanja na stradanja u XX vijeku.

"Srpsku je stvorio srpski narod, ali nije stvorena samo za Srbe, nije nastala iz inata iz prkosa, nije nastala da bude nečiji trn u oku, nastala je iz straha da nam se ne ponovi genocid iz Drugog svjetskog rata", poručio je Dodik.

Danas se Srpska, dodaje on, bori da sačuva ono što je prije 26 godina napisano i potpisano.

"Ne znam da li još negdje na svijetu ustavobranitelje proglašavaju faktorom nestabilnosti", rekao je on i dodao da je BiH velika nevolja i velika regresija.

"U BiH nema vizije i ideje koja bi mogla donijeti stabilnost u budućnosti", rekao je Dodik, naglasivši da ih danas tjeraju da koračaju ka naprijed sa povezom na očima.

"Moramo odbaciti misli o svemogućem stranom faktoru. BiH je u stanju parališuće krhkosti sa izgubljenim traganjem o nemogućem. Ne može se prokrčiti zajednički put uz naslijeđenje mržnje", rekao je on, prenosi Srpskainfo.

Istakao je da Srpska traži samo ono što joj je Ustavom dato.

"Ne smijemo ostati nostalgični sanjari sa sindromom vještačkog gubitnika u miru. Moramo naučiti da prebrodimo poraze i pobjede, obilježavati i slaviti. Često su nas tjerali da gutamo uvrede ne pisnuvši i da se ne možemo žaliti.
Ne smijemo se vezivati za BiH da ne bi morali žaliti kad neminovno odemo", rekao je Dodik.

"Priča o građanskoj BiH je iluzija koju žele da nam nametnu i da gurnu srpski narod u građanske manjine. BiH je oblik koji je sahranio suživot. Suživot je farsa političkih Bošnjaka, jer nema suživota ako se mrzi", poručio je on.

Ako ne riješimo ove izazove, navodi, prijeti nam da će se BiH raspasti, a Srpska iz toga povući.

"Moj princip je da se moraju vratiti ovlaštenja entitetima. Entiteski parlamenti moraju da imaju veću ulogu. Smatram da BiH ide u pravcu na koji nismo pristali potpisivanjem Dejtonskom sporazuma. Ljute nas presude donesene od Ustavnog suda", rekao je on uz poruku da neće uvijek dobiti ono što žele, ali da to ne znači da trebaju odustati.

"Vjerujem da uz hrabrost možemo ostvariti dogovor kojim svi narodi mogu napredovati. Ne možemo promijeniti naš odnos prema onome čemu je naš narod dao ogromne žrtve. Mi smo izdržljivi i ovih trideset godina to potvrđuje, volimo Republiku Srpsku, kao što svako voli svoju zemlju i zato smo spremni da se žrtvuje", istakao je Dodik i naglasio da je mir cilj.

"Nismo valjda preživjeli logore da bi nas zastrašile prijetnje i da bismo odustali od naše kuće. Nemojte da nam prijetite, jer narod koji je preživio stratišta nije moguće zastražiti", rekao je on i pozvao sve u BiH i izvan nje da razumiju da nam je potreban normalan život koji nikome neće ništa nametati.

"Ukoliko odbace Ustav, odbacili su BiH. Srpska ne ruši BiH, nego to čine oni koji ruše Ustav", poručio je Dodik.

Izrazio je zahvalnost Srbiji i prijateljima širom svijeta na velikoj podršci koju pružaju RS.

"Živjela RS, živjela Srbija", rekao je Dodik i čestitao neustavni 9. januar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...