PETROVIĆ UPUTILA SNAŽNU PORUKU: "Sva čojska Crna Gora stat će uz BiH i podržati očuvanje mira i njene nedjeljivosti kao cjeline"

Zahtijevaju, kako kaže, od vlasti Republike Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem da prestane sa “destabilizacijom Bosne i Hercegovine, u sadejstvu sa Miloradom Dodikom.

  • Regija

  • 09. Jan. 2022  09. Jan. 2022

  • 0

U ovom delikatnom momentu za BiH Crnogorski ženski lobi jasno i nedvosmisleno pruža punu podršku građanskoj, jedinstvenoj, nedjeljivoj i cjelovitoj Bosni i Hercegovini, saopćila je Aida Petrović, aktivistkinja mirovnog i ženskog pokreta.

Podržavaju, kako kaže, inicijativu bosansko-hercegovačke dijaspore i sve mirne građanske proteste najavljene širom Evrope i svijeta kojima će, najavila je, i same dati doprinos na sutrašnjem mirnom okupljanju u Podgorici.

“Apelujemo na sve političke lidere u Bosni i Hercegovini da kao predstavnici naroda i države imaju obavezu zajednički raditi i pronalaziti modalitete djelovanja koji će omogućiti prosperitet i bolju budućnost u miru svih naroda u BiH.
Crnogorski ženski lobi posebno apeluje na člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da prestane sa zapaljivom, diskriminatorskom i retrogradnom retorikom, veličanjem lika i djela presuđenim ratnim zločincima, kršenjem elementarnih ljudskih prava obilježavanjem datuma koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim praznikom, a Američka ambasada u BiH upozorila da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obavezujuće”, ističe Petrović.

Zahtijevaju, kako kaže, od vlasti Republike Srbije, na čelu sa Aleksandrom Vučićem da prestane sa “destabilizacijom Bosne i Hercegovine, u sadejstvu sa Miloradom Dodikom i da prihvate presude najviših međunarodnih pravnih instanci, kao i stavove drugih međunarodnih tijela djelujući u skladu sa njima bez diskriminatorskog odnosa koji nije u skladu sa vrijednostima dijaloga i tolerancije”.

"Rat u BiH koji se zvanično završio potpisivanjem Dejtonskog mira zapravo nije završen ni za žrtve ni za one koji su preživjeli, jer mir osim odsustva svih sukoba podrazumijeva prisustvo pravde, suočavanje s prošlošću, kulturu sjećanja na žrtve, život bez straha i prijetnji kao i permanentnih ucjena i zveckanja oružjem”, navela je ona.

Petrović ističe da će sva antifašistička, nenasilna, dostojanstvena, ljudska i čojska Crna Gora stati uz BiH i podržati očuvanje mira, građanskih vrijednosti i nedjeljivosti BiH kao cjeline.

“Otpor fašizmu, ekstremizmu, neonacizmu i ultradesničarskim ideologijama, politikama, partijama i političarima je jedina moguća opcija za očuvanje mira i mirno rješavanje narastajućih tenzija kao i obezbjeđivanje trajnog mira za sve u BiH”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, svi predstavnici Međunarodne zajednice nakon Srebrenice potrošili su sve “kredite” kojim bi i ovaj put isključivo posmatrali i nagovještavali eventualne sljedeće poteze koji bi spriječili da “uzavrela politička situacija u BiH eskalira sa dalekosežnim posljedicama po samu zemlju i narod ali i bezbijednost čitavog regiona i Evrope”.

“Gospodo, nema mjesta opravdanju “nismo znali “, jer se odavno enormno zlo koje donose sukobi, ratovi i negacije drugih naroda nagovještavaju na balkanskim prostorima a sada se otvoreno i drsko kreće u realizaciju od strane onih koji su već prepoznati kao zlokobni propagatori ideologije 'krvi i tla' i uništavanja i ubijanja ljudi, gradova i država”, zaključuje Petrović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...