OTVORENO UPOZORENJE IZ NJEMAČKE: Beograd i Banja Luka su kreirali srpski emocionalni svijet kojeg se drugi moraju bojati!

U kolumni za njemački Die Tageszeitung (TAZ), novinar Erich Rathfelder piše da rukovodstvo bosanskih Srba nastavlja širiti strah. Njegovu kolumnu prenosimo u cijelosti.

  • Mini market

  • 10. Jan. 2022  10. Jan. 2022

  • 4

Piše: ERICH RATHFELDER

Milorad Dodik, vođa bosanskih Srba, i Željka Cvijanović, predsjednica srpskog dijela države, ponosno su sjedili jedno pored drugog na galeriji kada je u nedjelju stotine ljudi prolazilo pored njih na banjalučkom trgu. Na tridesetu godišnjicu osnivanja takozvane Republike Srpske, tokom televizijskog prijenosa proslave, srušeni su svi mostovi zajedničke države Bosne i Hercegovine.

Kao i u starim komunističkim vremenima, prvo idu državni uposlenici, zatim jedinice teško naoružane policije iz svih dijelova zemlje i, na kraju, jezgro odbrambenih snaga - "antiterorističke snage" trenirane od strane ruskih instruktora. Iako su organizatori izbjegli govoriti o "Vojsci Republike Srpske", intencija političkog rukovodstva da pokažu jedinstvo i snagu bila je evidentna. Srpske patriotske pjesme činile su okvir programa.

Poruka vojne parade je da je Republika Srpska dio "srpskog svijeta", odnosno nove Velike Srbije. U "srpskom svijetu", prema ideji srbijanskog rukovodstva iz Beograda, svi Srbi iz Bosne, Hrvatske, Makedonije, Crne Gore i Kosova trebaju biti okupljeni u jednu asocijaciju.

Nakon svih nacionalističkih kampanja u posljednjih nekoliko godina, Beograd i Banja Luka su zaista kreirali srpski emocionalni svijet kojeg se druge grupe stanovništva moraju bojati. Patriotski osjećaji rasplamsali su se prethodnih dana u Republici Srpskoj, od pravoslavnog Božića 6. januara. Tako je u Foči na istoku Bosne i Hercegovine, zid kuće dekoriran slikom Ratka Mladića.

Ratko Mladić, kojeg je Tribunal UN-a osudio kao ratnog zločinca, bio je komandant srpskih trupa koje su 1992. godine tokom rata u BiH "etnički očistile" ovaj multietnički grad naseljen većinom bošnjačkim stanovništvom. Hiljade nesrba u Foči i susjednom Višegradu je ubijeno, držano u logorima ili protjerano. Stotine žena je mučeno u logorima za silovanje. Republika Srpska danas pokriva područje koje je prije rata uglavnom bilo naseljeno nesrbima.

Strah među nesrbima

Bošnjak Izet Spahić, koji se vratio su svoju rodnu Foču, vidi u ovom činu jasnu poruku bošnjačkim povratnicima: Veličanje ratnih zločinaca znači da žele ponoviti masakr iz prošlosti.

Slični incidenti, koji bi trebali uplašiti nesrbe koji su se vratili u zavičaj, događaju se iznova i iznova. Srbijanski policajac zapjevao je pjesmu u gradu Priboju u kojoj se poziva na pucanje u džamiju. Slične provokacije su se nedavno desile u Gacku, Janji i Prijedoru, a muslimani su također bili napadnuti i u Bijeljini. Srećom, nije bilo protureakcija.

Srpsko rukovodstvo u Bosni zna jako dobro da je Republika Srpska izgrađena na zločinima etničkog čišćenja, ali to negira, kaže bivši visoki predstavnik međunarodne zajedice u BiH Valentin Inzko. U julu 2021. godine on je kriminalizirao veličanje ratnih zločina i negiranje genocida u Srebrenici.

Ali Dodik je taj zakon na teritoriji Republike Srpske proglasio nevažećim u regionalnom parlamentu (NSRS). Ana Brnabić, predsjednica Vlade Srbije, u Banjoj Luci govorila je kako je srpsko stanovništvo u Nezavisnoj državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine protjerivano i da su mnogi Srbi ubijeni. Nije spomenula masovna ubistva Bošnjaka i Hrvata koje je izvršila srpska soldateska od 1992. godine.

Erich Rathfelder (1947) je ugledni njemački novinar i pisac. Izvanredan je poznavalac prilika u regionu. Autor je nekoliko knjiga o historiji Balkana, o Bosni i Kosovu. Dopisnik je njemačkog dnevnog lista "TAZ" ("Tageszeitung"), a radio je i kao slobodni novinar sa sjedištem u Sarajevu i Splitu. Pratio je ratna dešavanja u Jugoslaviji od početka sukoba u Sloveniji. Objavio je veći broj radova, među ostalim i knjigu pod nazivom "Rat u Bosni i Hercegovini". Veliki je prijatelj naše zemlje, a tokom rata na Kosovu 1998. godine, Miloševićev režim proglasio ga je personom non grata.

(Priredio: S. BEGOVIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...