MINISTAR VRANIĆ PISAO OPĆOJ BOLNICI: "Ne bih ovo želio shvatiti kao vid opstrukcije u borbi protiv koronavirusa, ali ako ne počnete..."

Iako je iz press službe Vlade KS 6. januara saopćeno da Opća bolnica od tog dana počinje sa PCR testiranjem, to se nije dogodilo.

  • Vijesti

  • 11. Jan. 2022  11. Jan. 2022

  • 0

Iako u Kantonu Sarajevo postoje javne zdravstvene ustanove koje mogu vršiti PCR testiranje, za sada to jedino radi Klinički centar Univerziteta u Sarajevu. Danas iz KCUS-a upozorenje da rade veliki broj testiranja, te traže da dio posla preuzmu i druge javne ustanove kao što je Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, Zavod za javno zdravstvo KS i JU Dom zdravlja. Epidemiološka situacija sve je složenija, a samo jučerašnji broj više od 700 pozitivnih slučajeva od više od 2.000 testiranih pokazuje koliko je situacija ozbiljna i da postoji potreba za još većim brojem testiranja.

Iako je iz press službe Vlade KS 6. januara saopćeno da Opća bolnica od tog dana počinje sa PCR testiranjem, to se nije dogodilo.

To je bio povod da ministar zdravstva KS Haris Vranić uputi 10. januara dopis menadžmentu Opće bolnice, direktoru Ismetu Gavrankapetanoviću i predsjedniku UO Seadu Želji.

Ministar navodi da Opća bolnica duže od šest mjeseci posjeduje PCR aparat za analizu uzoraka na Covid-19 kao i potreban kadar te da odmah počnu sa testiranjem, a ukoliko to nisu u mogućnosti da će biti prinuđen iskoristiti zakonske mogućnosti.

„Ne bih želio ovo shvatiti kao vid opstrukcije u radu i borbi protiv Covid-19“, naveo je ministar Vranić napominjući da su Ministarstvo zdravstva, Vlada KS i ZZO KS omogućio svaki vid finansijske, materijalne i kadrovske logistike Općoj bolnici.  

Prošle godine ZZO KS je dao veliki novac privatnim laboratorijama za PCR testiranja, a zbog nerada javnih ustanova izgleda da će privatnici opet profitirati.   

Ministar Vranić od direktorice Zavoda za javno zdravstvo Aide Pilav dobio informaciju da će početi s testiranjem ove sedmice, a aparat iz Doma zdravlja je prebačen Zavodu za javno zdravstvo KS.

(Nap.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...