ANDREJ NIKOLAIDIS DIREKTNO: "I BiH i Crna Gora su mete tzv. 'Srpskog sveta' kako to voli reći Vulin, ministar sile" (VIDEO)

Istakao je kako je politička i sigurnosna situacija već dugo veoma loša, uz dodatnu eskalaciju u negativnom smislu

  • Društvo

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 0

U javnosti je nedavno odzvonila izjava Andreja Nikolaidisa, književnika i kolumniste iz Crne Gore, da ukoliko se desi raspad Bosne i Hercegovine, neće biti ni Crne Gore.

Nikolaidis se za O kanal osvrnuo na ovu izjavu, te na vrlo napetu političku situaciju u regionu posljednjih dana.

Istakao je kako je politička i sigurnosna situacija već dugo veoma loša, uz dodatnu eskalaciju u negativnom smislu. Kada je riječ o njegovoj samoj izjavi, to je nešto što je samo po sebi razumljivo, jer su i Bosna i Hercegovina i Crna Gora u nezavidnoj poziciji.

"Obje države su predviđene da postanu dio takozvanog 'Srpskog sveta' kako to voli da formuliše Aleksandar Vulin, ministar sile u Vladi Republike Srbije. Budući da je to tako, one su zapravo markirane kao plijen, i ako tako hoćete, iz perspektive velikosrpskog nacionalizma, kao legitimna meta. Tome naravno treba dodati i Kosovo i potencijalno dio Makedonije, a ako se bude moglo i dio Hrvatske jednoga dana", naglašava Nikolaidis. 

Nacionalizam koji je izazvao ratove devedesetih, a to je velikosrpski nacionalizam, i dalje laje, vrlo je živahan i agresivan.

"Samo su metode realizacije ciljeva koji su isti kao 1992. ponešto promijenjeni i u ovom trenutku djeluju sofisticiranije, no ne mora nužno tako biti sutra", upozorio je Nikolaidis.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...