PROCJENA ČOVIĆEVOG NOVINARA: "Stvari će se dodatno pogoršati jer ni Bošnjaci ni Srbi neće odustati od maksimalističkih ciljeva!" 

Za sve što se događa odgovorni su vodeći srpski i bošnjački političari koji zapravo svojim radikalizmom stalno međusobno hrane nacionalizam, potiču mržnju i nasilje, rekao je Krešić. 

  • Mini market

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 9

Mostarski novinar Zoran Krešić, blizak Čovićevom HDZ-u, govorio je za portal "Direktno" o aktuelnoj političkoj krizi u BiH. Krešić misli da političku krizu generiraju predstavnici Srba i Bošnjaka, dok su predstavnici Hrvata jedini koji u BiH pokušavaju graditi dijalog i suradnju 

"Višemjesečne prijetnje političara radikalnim potezima, zveckanje oružjem, stalno uvođenje rata u javni diskurs urodilo je plodom u Bosni i Hercegovini. Posljedice su pucnjevi srpskih nasilnika u Bijeljini nedaleko lokalne džamije, zastrašivanja Bošnjaka u Janji, Foči, Prijedoru, online novačenje bošnjačke paravojne postrojbe Zelenih beretki ili pak stvarno postrojavanje Bošnjaka u mjestu Bužimu koje je postalo poznato jer je nedavno čestitka za Božić i Novu godinu uklonjena iz mjesta budući 'vrijeđa osjećaje Bošnjaka'. 

Prije toga provala u crkvu u Varešu na dan katoličkog Božića ili pak prijetnja katoličkoj obitelji u Sarajevu likvidacijom za što je pak tamošnja 'građanska' gradonačelnica Benjamina Karić našla opravdanje u izjavama hrvatskog premijera Zorana Milanovića.  

Za sve što se događa odgovorni su vodeći srpski i bošnjački političari koji zapravo svojim radikalizmom stalno međusobno hrane nacionalizam, potiču mržnju i nasilje", istaknuo je Krešić. 

"Vrlo pažljivo pratim sve poteze i moram reći da je u ovome slučaju odgovornost obostrana", dodao je. 

Istaknuo je kako to nisu samo potezi vlasti Republike Srpske koji negiraju državu i koji su 'vidljiviji', nego su, kako kaže, to i brojni potezi bošnjačke strane uz asistenciju dijela međunarodne administracije napravljeni sve s ciljem razvlašćivanja i unitarizacije zemlje u kojoj bi oni kao najbrojniji narod dominirali.  

"Mi zapravo sada gledamo završnicu sukoba dva koncepta zaostala još iz rata - jednog separatističkog i drugog unitarističkog", rekao je Krešić i dodao:  "Jedini koji u BiH pokušavaju graditi dijalog i suradnju jesu predstavnici Hrvata iz BiH.  Ne smatram to slabošću niti odsutnosti vizije iako postoje i procjene da bi dodatnim radikaliziranjem stanja Hrvati mogli profitirati u smislu boljeg pozicioniranja u zemlji". 

Krešić smatra da je jedan od najvećih problema u BiH međunarodna zajednica. 

"Iskreno, moje procjene su da će se stvari dodatno pogoršati jer RS sigurno neće odustati od prijenosa nadležnosti iz Ustava BiH koji su im otete ili pak predane, a bošnjačka strana neće odustati od pretenzija da zagospodari s BiH. Jedan od najvećih problema jeste međunarodna zajednica koja ne pristupa problemima BiH iskreno s jednakim razumijevanjem za probleme svih strana", zaključio je Krešić za Direktno. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...