ODLUČUJUĆA GODINA ZA EVROPSKE AUTOKRATE: Mogu li Dodik, Janša i Orban ove godine pasti na izborima?

Ova godina donosi izbore u BiH, Sloveniji i Mađarskoj.

  • Politika

  • 12. Jan. 2022  12. Jan. 2022

  • 4

Ključni izbori za evropske autokrate biće u održani u aprilu, sa izuzetkom BiH gdje će se glasati na jesen. Parlamentarni izbori u Mađarskoj biće održani 3. aprila, istog dana kada će se veliki prijatelj mađarskog premijera Viktora Orbana - Aleksandar Vućić, boriti za opstanak na vlasti u Srbiji. Tri nedjelje kasnije, 24. aprila Slovenci izlaze na birališta na prijevremene parlamentarne izbore. Nakon toga, u oktobru nas očekuje napeta izborna trka u Bosni i Hercegovini, piše Nova.rs.

Orban je ugrožen, šansa postoji

Orban je već duže vrijeme u sukobu sa čelnicima EU, koji vjeruju da je vrijeme za odlazak čovjeka koji je ocijenjen kao autoritarni lider. Na crtu Orbanu, koji je na premijerskoj funkciji već 12 godina, izlazi samo jedan čovjek – zajednički kandidat opozicije Peter Marki-Zaj. Kako je ranije govorio u intervjuu za „Novu“, šanse za pobjedu itekako postoje.

„Nakon 12 godina vladavine Viktora Orbana, opozicija je konačno shvatila da je jedini način da pobijedimo njegovu stranku Fides zajednički kandidat koji će predvoditi opozicione partije u borbu“, rekao je Marki-Zaj nedavno za Novu.

Navode opozicionog kandidata potvrđuju i predizborne ankete, koje pokazuju da podrška Orbanovom Fidesu slabi, dok nezavisni kandidat Marki-Zaj beleži sve veću podršku naroda.

Slovenci poručili: Vreme je da Janša ode

Opozicione stranke slovenačke ljevice više puta su zatražile ostavku vlade i održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, zbog, kako kažu, autoritarnog stila vladanja sadašnje vladajuće koalicije desnog centra i lošeg upravljanja epidemijom virusa korona.

Takvi zahtjevi odjekivali su i na demonstracijama protiv aktuelne Vlade Janeza Janše i kovid mjera, koje su krajem prošle godine održani u Sloveniji, te su parlamentarni izbori zakazani za 24. april.

Najmanje 20.000 demonstranata u Sloveniji pozvalo je na ostavku Vlade i vanredne izbore, a organizatori kažu da ih je bilo 40.000. Na skupu u glavnom gradu Ljubljani učestvovali su sindikati i opozicione stranke.

Postoji realna opasnost da će se ponoviti situacija od prije četiri godine, kad je Janšina stranka bila relativni izborni pobjednik, ali zbog malog koalicionog potencijala nije uspjela da oformi vlast, pa je Vladu ljevice i centra sastavio Marjan Šarec. Njegova Vlada se nakon manje od dvije godine razišla, ostavivši iza sebe političku nestabilnost u fragmentisanom parlamentu i podijeljenom društvu.

Prema predizbornim anketama, desničar Janša ne uživa veliku podršku javnosti.

Očekuje se da će opozicioni blok Socijaldemokrata (SD), Levice (L), Liste Marjana Šareca (SMŠ) i Stranke Alenke Bratušek dobiti veći broj mandata od desnice i tako uspjeti da formira vladu koju bi vodio čelnik stranke koja osvoji najveći broj glasova.

Janša odbija kritike ljevice, a kao svoje adute navodi činjenicu da je njegova vlada preuzela kormilo države u teškim uslovima, čime je izbjegnut jači udarac pandemije na ekonomiju.

Odlučujuća utakmica za Dodika

Izbori za članove Predsjedništva BiH, ali i predsjednika Republike Srpske zakazani su za 2. oktobar. Iako još uvijek nije objavljeno da li će lider Saveza nezavisnih Socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik biti kandidat za Predsjedništvo BiH, očekuje se da će tražiti drugi mandat.

Ista stranka će dati i kandidata za predsjednika Republike Srpske, što će izvijesno biti Željka Cvijanović. Opozicija je odlučila da deset mjeseci ranije saopšti ime svog kandidata za predsjednika RS - potpredsjednica Partije demokratskog progresa (PDP) Jelena Trivić.

„Pozivam sve ljude koji vole RS, koji žele da sačuvamo i očuvamo narod, da se pridruže ovoj odlučujućoj utakmici, svako na svoj način, da sklopimo dogovor za dobar život koji će biti početak promjena i stvaranja jake, uspješne i vrijedne RS“, kazala je Trivićeva nakon objavljivanja kandidature.

Najavila je da će se boriti protiv korupcije i kriminala, koja je „omogućila jednom broju ljudi da se enormno obogate, a druge odvela u siromaštvo“.

„Moja kampanja neće biti negativna, već vedra i vesela. Neću igrati prljavo, već ću igrati poštenu utakmicu i tako ću da pobijedim“, navela je ona.

Tridesetosmogodišnja Jelena Trivić je narodni poslanik, doktor ekonomskih nauka i profesor je na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci. Kandidat za člana Predsjedništva BiH iz opozicije biće najverovatnije iz Srpske demokratske stranke (SDS), a najozbiljniji kandidati za tu funkciju su Mirko Šarović i Milan Miličević, načelnik Teslića, piše Nova.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...