VOJIN MIJATOVIĆ OTVORENO ZA „SB“: Vučić vrlo mudro želi zavladati najvećim resursom u BiH, ukoliko bi se ovo dogodilo bio bi to strašan udar na ekonomiju Bosne i Hercegovine…

Potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović govorio je za „Slobodnu Bosnu“ o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, komentirao nova fašistička divljanja u Republici Srpskoj, te upozorio na opasne namjere predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • Politika

  • 13. Jan. 2022  13. Jan. 2022

  • 9

Vijest da je susjedna Republika Srbija glavni kandidat za dokapitalizaciju Hidroelektrana na Trebišnjici odjeknula je u bh. javnosti. Što mislite da se krije iza Vučićevog plana da kupi vrijedne prirodne resurse Bosne i Hercegovine?

„Dvije su stvari evidentne, da je režim Milorada Dodika bankrotirao i da Vučić ne želi više da pomaže Miloradu Dodiku. Sa druge strane, Vučić vrlo mudro želi zavladati najvećim resursom u BiH, a to je hidropotencijal u energetskom sektoru. Ukoliko bi se ovo dogodilo bio bi to strašan udar na ekonomiju Bosne i Hercegovine. Upozorio sam javno na ovo i vidim da je Vlada FBiH reagovala i da su dali preporuku Elektroprivredama u FBiH da pošalju ponudu za dokapitalizaciju HET Trebišnjica.

Smatram ovo veoma bitnim, bio bi strateški propust da se kapital EP Republike Srpske prepusti drugoj državi. Nadam se da postoji svjesnost oko ovog pitanja, te da će svi ozbiljno shvatiti ovu situaciju. Dodik je krenuo u rasprodaju države, ne smijemo to dozvoliti."

Iako se Vlada FBiH na kraju uključuje u dokapitalizaciju HET-a, nakon najave da će akcije kupiti Srbija, mislite li da će Dodikov režim dopustiti da sve protekne fer i korektno ili je HET unaprijed „rezerviran“ za „braću“ s druge strane Drine?

„Ne može spriječiti tu prodaju, ukoliko ponuda bude bolja i veća. Pričamo o tržištu kapitala gdje ipak funkcionišu transparentne zakonitosti. Po svaku cijenu se moraju kupiti ove akcije u odnosu na ponudu iz Republike Srbije. Ovo je najveći patriotski ispit svih nas.“

PROSLAVA NEUSTAVNOG DANA REPUBLIKE SRPSKE (Foto: AA)

Bili ste svjedok događaja u Banjoj Luci na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske. Javnosti u BiH i regionu zgrožena je scenama od Prijedora, Foče i Janje do Istočnog Sarajeva. Kakve je poruke Dodikov režim poslao nesrbima u tom bh. entitetu?

„Dodik je konačno čitavom svijetu pokazao svoj fašistički karakter. Niko normalan nije ostao imun na njegov fašistički igrokaz. Tvrdim odgovorno da je svakom normalnom Srbinu ono sve bilo jezivo. U vremenu kada moderni svijet pravi hotel na Marsu, Dodik nas vraća u najtamnije stranice naše prošlosti. Sa ovim je sebi napisao smrtnu presudu u političkom i društvenom smislu.“

Na proslavi u Banjoj Luci, osim ambadsadora Rusije i zamjenika kineskog ambasadora u BiH, nije bilo izaslanstava iz drugih zemalja, a izostao je i dolazak predsjednika Srbije. Ostaje li Milorad Dodik usamljen nakon novih američkih sankcija i secesionističkih planova?

„Upravo je to poruka Dodiku od čitave međunarodne zajednice. Smatram da su i Rusija i Kina počele sa vidljivim distanciranjem bez obzira na prisustvo tog dana. A Vučić je poslao snažnu poruku šaljući otpatke Miloševićevog režima Dačića i Vulina, te Brnabićku koja broji posljednje dane na premijerskoj poziciji što je već najavljeno.“

PRIZORI IZ ISTOČNOG SARAJEVA (Foto: SLOBODNA BOSNA / S. S)

Nedavno je hrvatski europarlamentarac i bivši ministar branitelja Hrvatske Fred Matić kazao kako Bosna i Hercegovina nema nikakvu šansu s Dodikom, Izetbegovićem i Čovićem. Matić je začuđen što građani BiH već 30 godina uporno biraju nacionalne stranke na izborima, iako su te politike dovele državu u katastrofalnu situaciju, dok mladi svakodnevno napuštaju zemlju. SDP BiH se na prošlim izborima nije proslavio, koliko je realno da lijeva i građanska opcija naprave iskorak na narednim izborima?

„Potpuno se slažem sa tim stavom. Neminovan je rast na sljedećim izborima i ljevice i građanske opcije, to pokazuju i posljednja istraživanja. Međutim, nama je potrebna snažna pobjeda da se u potpunosti završi sa etnonacionalnim politikama, a za to je potrebno da značajno snažnije krenemo raditi. SDP BiH nosi veliku odgovornost zato i smatram da smo posljednjih 6 mjeseci značajno iskoračili a da građani očekuju da u ovoj godini to bude još jače i neće izostati podrška. Kraj etnonacionalnih politika u BiH znači početak života za građane ove zemlje, 2022. godina je godina odluke."

PRIZORI IZ ISTOČNOG SARAJEVA (Foto: SLOBODNA BOSNA / S.S.)

Strahujete li od mogućeg ratnog sukoba u BiH?

„Ne, mislim da toga neće biti, iako su etnonacionalni lideri a prvenstveno Dodik spremni da izazovu određene incidente, ali sam uvjeren da od toga nema ništa. Rata neće biti, ali mi ne smijemo dozvoliti ni da se upuste u avanture poput montiranih incidenata na koje su spremni i imaju razrađene scenarije sa sve tri strane. Znaju za te scenarije sve obavještajne međunarodne službe.“

(Razgovarao: M. ILIČIĆ)

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...