NIJE NI ČUDO ŠTO SU NAJTRAŽENIJI: Ovo su najprodavaniji polovni automobili u Evropi…

Što se Njemačke tiče, cijene polovnjaka porasle su za 21 posto u odnosu na prethodnu godinu.

  • Auto

  • 13. Jan. 2022  13. Jan. 2022

  • 0

U zemljama poput Njemačke ili Austrije polovni automobili su iz mjeseca u mjesec skuplji nego ikad što se osjeti i na ostalim tržištima.

Smanjena proizvodnja novih automobila te promjena interesa građana u pandemiji koronavirusa, koji su se počeli orijentirati na lična vozila, a zanemarivati javni prijevoz, utjecali su i na rast cijena polovnih vozila.

U slučaju posebno popularnih modela, cijene su porasle za čak 20 do 30 posto – dok je u isto vrijeme ponuda smanjena, piše njemački Focus. 

Što se Njemačke tiče, cijene polovnjaka porasle su za 21 posto u odnosu na prethodnu godinu. Dvoznaemnkasti rast cijena karakterističan je i za mnoge države u Evropi. U Njemačkoj prosječni polovni automobil košta 21.910 eura, a gledaju li se velike evropske države u Italiji je najniža cijena, 17.816 eura.

Što se marki tiče, najpopularniji su Volkswagen, pa Mercedes, BMW i Audi. Nakon Golfa najpopularniji polovni automobili su Audi A4 i A3 te VW Polo i Audi A6.

Prema istraživanju Autoscouta, 35 posto kupaca automobila razmišlja o kupnji polovnog električnog modela. Unatoč lošoj izvedbi na posljednjem Euro NCAP crash testu, Renault Zoe je najpopularniji električni automobil zbog svoje prosječne cijene od 16.400 eura. Teslin Model 3 je na drugom mjestu, a Model S na trećem.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...