"NE SMIJEMO POČETI PRVI, ON TO ŽELI...": Lagumdžija govorio o najgorem scenariju, pogledajte šta je rekao o mogućem ratu u BiH (VIDEO)

Jesu li provokacije, huškanja i glorifikacije zločina – paradoksalno – dio institucionalne antidržavne kampanje? Ima li Bosna i Hercegovina viziju budućnosti ili je osuđena na etnonacionalističko trojstvo bez presedana? Treba li nam novi društveni ugovor? 

  • Vijesti

  • 13. Jan. 2022  13. Jan. 2022

  • 8

Bivši predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija odgovorio je na pitanje hoće li biti kraj Milorada Dodika.

"Bit će kraj ovoj BiH koju Dodik razvaljuje i početak jedne nove BiH. Dodik će doživjeti da vidi novi početak BiH. Sankcije će se dešavati u talasima. Ostavlja se narednih mjesec dva dana da se vidi može li se nešto dogovoriti. Naročito po pitanju izbornog zakona. Bitno je da se sačuva mir i stabilnost.

Zašto Dodik ovo radi? Osnovni razlog je zato što je RS u ekonomskom kolapsu. On se nalazi u poziciji u kojoj je Karadžić bio 95. kada je jedni način da ne završi pred sudom bio da ostane na vlasti. Kriminal koji će mu doći na naplatu, a on dobro zna koji je to, kada ovo bude pravna država je njegov motiv. On ide u obračun za vlastiti interes. Zašto Dodik ovako brutalno vrijeđa Bošnjake? Na svaki mogući način želi da proizvede reakciju i opravdanje onoga što on govori. Ima veliki broj ljudi koji mogu krenuti u neke avanture da mu se vrati. On želi da mu se na mržnju odgovori mržnjom. On želi da NATO umjesto u Brčko dođe na linije razdvajanja. Hoće da na bošnjačkoj strani proizvede nekog čovjeka koji razmišlja topuzom, umjesto da mu se suprostavimo mirno i diplomatski. Ne napasti prvi, graditi mir to treba da je naša politika”, kazao je Zlatko Lagumdžija gostujući u programu N1 televizije.

“Mene ne plaši Dodik, njemu se vrlo jasno može stati u kraj. Njegov jedni prijatelj je Orban, ne daj ti Bože da je situacija obrnuta, da je Orban na našoj strani, a svi ostali protiv nas, ova zemlja ne bi opstala 24 sata”, dodao je Lagumdžija.

Smatrate li da je moguć oružani sukob?

"Imamo dva problema oko proglašenja vanrednog stanja. U Savjetu bezbjednosti to ne može da prođe zbog Rusije. Vanredno stanje moraju proglasiti i bh. institucije što je jako teško.

Ono što nam preostaje, kao crveno dugme je aktiviranje obaveza koje ima PIC koje proizilazi iz Dejtona, to je prije svega Aneks 1A koji govori o vojnoj obavezi NATO pakta, da oni tada reaguju ne pitajući Dodika, Komšića, Džaferovića i ostale. Već se to dešavalo. Zato je najvažnije da se ne upadne u Dodikovu zamku da odavde krene. On će biti još gori u narednom periodu. Ne smijemo dozvoliti da nervoznim potezima Dodiku dozvolimo da kaže da on brani Dejtonski mirovni sporazum”, kazao je Lagumdžija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...