POTPREDSJEDNICA KLUBA ZASTUPNIKA RENEW EUROPE: “Većina država članica EU je za sankcije Miloradu Dodiku, sa izuzetkom…”

Grupa članica, uključujući Njemačku, pozvala je na sankcije EU protiv Dodika, ali do sada ovaj problem nije stavljen na dnevni red Vijeća.

  • Politika

  • 13. Jan. 2022  13. Jan. 2022

  • 4

Katalin Cseh, potpredsjednica Kluba zastupnika Renew Europe u EP-u iz Mađarske, objavila je jučer na svom Twitter profilu pismo 30 europarlamentaraca koji su od predsjednice Evropske komisije Ursule von der Leyen zatražili istragu o aktivnostima evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija. Razlog je njegova navodna podrška separatističkim ambicijama Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH iz RS-a.

VEĆINA JE ZA

Za naš list Cseh kaže da su “sankcije protiv Dodika predmet rasprave u institucijama Evropske unije od decembra 2021”.

"Grupa država, uključujući Njemačku, koja je predsjedavala Vijećem do 31. decembra, pozvala je na sankcije EU protiv Dodika, ali do sada ovaj problem nije stavljen na dnevni red Vijeća. Evropska služba za vanjsko djelovanje također se zalaže za sankcije i očekujem da će, nakon što su SAD uvele vlastite mjere protiv političara, ta tema dobiti određeni zamah unutar EU", ističe Cseh za Oslobođenje.

Naglašava da je “malo vjerovatno da će pojedine države članice uvesti bilateralne sankcije bez koordinisanih napora na nivou Vijeća”.

"Da je to realna mogućnost, Njemačka, Italija i druge zemlje članice bi već jednostrano učinile ovaj korak. U principu, većina država članica je za sankcije, sa izuzetkom Mađarske, gdje je Peter Szijjarto, mađarski ministar vanjskih poslova, izjavio u decembru 2021. da će Mađarska staviti veto na svaki pokušaj uvođenja sankcija Dodiku. Zato su naši izbori u Mađarskoj na proljeće od presudne važnosti potrebna nam je nova vlada, na strani mira i stabilnosti u BiH", zaključuje Cseh.

Lukas Mandl, europarlamentarac Kluba zastupnika Evropske pučke stranke (kršćanski demokrati) iz Austrije, za Oslobođenje ističe da se zalaže za sankcije i nastavit će isticati taj zahtjev. Na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta još 23. novembra 2021, Mandl je naglasio da bi ono što žele građani zapadnog Balkana i Bosne i Hercegovine trebalo biti u prvom planu.

"Mnogi znaju da građani žele evropske integracije. Zabrinuti smo za Balkan, zapadni Balkan, BiH nam je pri srcu, rekao je europarlamentarac i naglasio da građani Bi"H ne vjeruju ruskom, kineskom ni turskom rukovodstvu, već evropskim integracijama.

Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, naglasio je da ako ne prevlada razum i ne dođe do povratka u institucije BiH, razmatraju se i ostale opcije koje uključuju i sankcije.

SARADNJA SA SAD-om I EU

A iz Ambasade Ujedinjenog Kraljevstva u BiH za Fenu su istakli da ne mogu komentarisati aktuelne razgovore vezane za određene pojedince i režim sankcija UK-a, da UK usko sarađuje i sa SAD-om i sa EU, kao i da je činjenica da imaju brojne alate, uključujući i sankcije.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova naše zemlje, naglasila je da je “apsolutno opravdano i razumljivo da SAD i međunarodna zajednica prepoznaju ozbiljnost događaja u manjem entitetu kojima se raspiruje mržnja i unosi strah, posebno među povratnike, te se traži od nadležnih organa da rade svoje posao”.

Dervo Sejdić, jedan od apelanata u predmetu Sjedić i Finci, obratio se EP-u i zatražio da se ratnohuškačke namjere u BiH zaustave dok ne bude kasno, te napomenuo da su sankcije potrebne za sve lidere etnonacionalističkih političkih stranaka, piše Oslobođenje.

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...