„ČUDNA“ PRAVILA ZBOG KOJIH SE PLAĆAJU KAZNE: U jednoj državi morate paziti koliko krompira prevozite, a u drugoj je zabranjeno prati vozila u svom dvorištu…

Voziti previše krompira u prtljažniku automobila možda ne izgleda kao nešto zbog čega bi neko mogao zaraditi kaznu...

  • Auto

  • 14. Jan. 2022  14. Jan. 2022

  • 0

No to je slučaj u Australiji, te predstavlja samo jedan primjer od nekih potpuno bizarnih pravila koja vrijede za automobile i njihove vlasnike širom svijeta, piše express.co.uk. Pogledajte popis endemskih prometnih pravila, možemo ih nazvati i čudnima, ali neka od njih su racionalna i pomažu u povećanju saobraćajne sigurnosti!

Australija – Spomenuti zakon o krompiru rezultat je Zakona o marketingu krompira donesenog 1946. godine, koji sprečava vozače da prevoze više od 50 kg – osim ako nisu članovi udruge Potato Marketing Corporation. Što je, da se razumijemo, malo vjerovatno.

Cipar – Nemojte doći u iskušenje posegnuti za paketićem bombona na dugoj vožnji po Cipru, pa čak ni za gutljajem vode. U zemlji je zabranjeno jesti i piti dok vozite, dapače, obje ruke moraju sve vrijeme biti na volanu, a svjetla moraju biti upaljena. U suprotnom, ako ne možete bez hrane i pića, pripremite 85 eura

Francuska – S obzirom na količinu vina po kojoj su Francuzi poznati, to možda i nije iznenađenje, ali svi francuski automobilisti su po zakonu dužni držati neiskorišteni alkometar u automobilu sve vrijeme. Premda je tako od 2013, ne izriču se kazne za nepostojanje istih.

Njemačka – U Njemačkoj je nezakonito ostati bez goriva na autocesti. Kazna je oko 70 eura.

Mongolija – Ispravna strana ceste za vožnju je desna. To bi bilo u redu, da u Mongoliji nije slučaj da gotovo polovina automobila na cesti ima upravljač na na toj strani. Haos je riječ koja opisuje mongolski saobraćaj. Sad se razmišlja o zabrani uvoza vozila s upravljačem na desnoj strani

Španija – U Španiji je nošenje slušalica tokom vožnje protuzakonito, čak i ako razgovarate koristeći hands-free pribor.

Rusija – Iako je u Rusiji obavezno da vozači moraju čuvati svoje registarske pločice od blata, glasine da ostatak automobila ne smije biti prljav su mit. Ipak, mit je toliko raširen da su neki policajci uhvaćeni kako uzimaju mito od vozača koji su se zaustavili jer im automobil nije bio dovoljno čist.

Švicarska – Ljudima je zabranjeno pranje automobila kod kuće. Švicarska vlada zabranjuje ulazak u kanalizacijski sistem svega što zagađuje, uključujući sapun za čišćenje automobila.

Portugal – Zabranjeno je nositi kanister benzina u automobilu.

Ako nosite naočale ili kontaktne leće i vozite se u Španiji, Portugalu ili Švicarskoj, ne zaboravite uzeti rezervni par koji ćete ponijeti sa sobom jer vozači moraju nositi dodatni par tokom vožnje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...