NAGRADA PRED IZBORE: Vučić časti svoje botove u državnim službama da još brže, jače i bolje obavljaju posao

Jasno je kao dan da su predložene izmjene dio predizborne kampanje, te se njima namiruju apetiti naraslog državnog aparata popunjenog stranačkim kadrovima.

  • Regija

  • 14. Jan. 2022  14. Jan. 2022

  • 0

U Skupštinu Srbije je stigao Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama državnih službenika i namještenika. Suština donošenja ovog zakona je povećanje koeficijenata za obračun zarada službenika i nameštenika, pošto je SNS proteklih deset godina uhlebljavala svoje članove na ovim mjestima.

Članom 1. Prijedloga zakona mijenja se član 43. stav 2. Zakona o platama državnih službenika i namještenika, u dijelu koji se odnosi na visinu koeficijenta za obračun i isplatu plata za radna mjesta namještenika koja su razvrstana od treće do šeste platne grupe, i to tako što se umjesto koeficijenta 1,9 određuje koeficijent 1,96 (za radna mjesta namještenika treće vrste), umjesto 1,5 određuje se koeficijent 1,71 (za radna mesta namještenika četvrte vrste), umjesto koeficijenta 1,2 određuje se 1,38 (za radna mjesta namještenika pete vrste) i umjesto koeficijenta 1 određuje se 1,20 (za radna mjesta namještenika šeste vrste).

Kako stoji u tekstu Prijedloga zakona, izmjena Zakona o platama državnih službenika i nameštenika proizilazi iz potrebe da se vrednovanje pratećih pomoćno-tehničkih poslova u državnim organima, upodobi u što većoj mjeri vrijednostima uporedivih poslova koji obavljaju državni službenici. 

Međutim, jasno je kao dan da su predložene izmjene dio predizborne kampanje, te se njima namiruju apetiti naraslog državnog aparata popunjenog stranačkim kadrovima.

Ovim se, ujedno, nagrađuju stranački botovi zaposleni u državnim službama za svoj rad na propagandi režima i satanizovanju političkih protivnika i motivišu da još brže, jače i bolje obavljaju dati im posao.

FOTO: PrintscreenFOTO: Printscreen

I dok nam se djeca liječe SMS porukama, Vučić nema problema da izdvoji dodatna sredstva iz budžeta kako bi državnim novcem kupio glasove. Naime, za sprovođenje ovog zakona potrebno je obezbijediti dodatna finansijska sredstva u budžetu Republike Srbije za 2022. godinu, u visini od 14 odsto planirane mase sredstava za plate namještenika u 2022. godini, odnosno 468.749.234,26 dinara u bruto iznosu, piše Direktno.rs.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...