MASKE PADAJU: Ruski šamar Zapadu preko HDZ-a, Dodikova sarajevska raja se pravi luda

Na ovo je jasno upozorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić tvrdnjom da Dodika više ne može spašavati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

  • Politika

  • 18. Jan. 2022  18. Jan. 2022

  • 11

Maske su pale. Hrvatska preko Izbornog zakona u BiH želi štititi interese Rusije na Balkanu. Odavno je to bilo jasno samo su to u Moskvi potvrdili ministri vanjskih poslova Hrvatske i Rusije Gordan Grlić Radman i Sergej Lavrov. Dok su iz Moskve stizale poruke da su Hrvati u FBiH obespravljeni predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je progovorio nakon duže pauze i ustvrdio da se taj problem bez Srba ne može riješiti.

Milanović nam je samo preveo poruke iz Moskve, preko Izbornog zakona treba spašavati Milorada Dodika. Pri tome Hrvatska zlonamjerno daje vjetar u leđa ruskoj konfrontaciji sa SAD-om i EU podržavajući tezu da sankcije nisu uperene protiv pojedinaca ogrezlih u korupciji već da se njima demonizira RS.

Na ovo je jasno upozorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić tvrdnjom da Dodika više ne može spašavati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Jedino što Dodika i njegov plan razgradnje države spašava jeste usvajanje anticivilizacijskih zahtjeva HDZ-a za izmjene Izbornog zakona, koji ne znače ništa drugo nego ubijanje ne samo evropske, nego još bitnije od toga, i NATO perspektive BiH i bacanje pod noge usvojenog Programa reformi, pri čemu Rusija može zadovoljno trljati ruke, a time bi dodatno ojačala i Dodikova separatistička politika", zaključio je Željko Komšić.

Ono što raduje je da se iz SDA nakon nepromišljenih poteza predsjednika i potpredsjednika ove stranke Bakira Izetbegovića i Safeta Softića koji bi opet sa HDZ-om pravili kompromise na štetu države čuju glasovi razuma. Izborni zakon se ne mora usvojiti, poručio je državni zastupnik Adil Osmanović. 

"Ovo što HDZ traži, ovo je političke naravi, jer nijedna presuda od pet presuda Evropskog suda za ljudska prava nije problematizirala izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH iz FBiH", naveo je Osmanović.

Njegov prijedlog HDZ-u je da uputi apelaciju prema Ustavnom sudu BiH ili prema Evropskom sudu za ljudska prava kako bi vidjeli postoji li stvarna diskriminacija, ili je sve u cilju dalje blokade države i diskriminacije građana.

Problematično je što čini se manje razuma od Osmanovića imaju pojedini političari iz drugih političkih opcija koji su i ranije opipavali puls javnosti u vezi njihove spremnosti da pomognu Čoviću, a time kako vidimo i spašavaju Dodika. Posljednji pokušaj predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića da pod plaštom obaveze prema prijateljima iz EU i SAD-a razbije zajednički stav probosanskih stranaka da o Izbornom zakonu ne treba pregovarati dok se ruši država sve više demantuju poruke iz Njemačke gdje raste svijest da to sada treba preskočiti.

U tom kontekstu su važne poruke iz Moskve i Zagreba koje bi trebale otrijezniti i dio neodlučnih demokratskih snaga u EU. Sankcije SAD-a u BiH daju rezultata, najavljene su i nove, a sve su glasniji i stavovi da ih EU treba slijediti. Očigledno one nisu samo uzdrmale Dodika, već su razotkrile i razmjere ruskog uticaja na Balkan, ali i EU. BiH ne spašava Izborni zakon, njegovo usvajanje po želji HDZ-a samo dodatno destabilizira BiH, a indirektno daje vjetar u leđa i Rusiji u njenim namjerama da spriječi širenje NATO saveza.

Zato bi dodatno cementiranje etničkog ustroja BiH bila direktna pobjeda Rusije nad Zapadom. Zagovornici takvog koncepta BiH žele držati u stanju zamrznutog konflikta koji se time suštinski samo odgađa. 

(NAP.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 11

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...