ŠTA SE DOGAĐA NA SJEVEROZAPADU BiH: U USK dramatičan rast broja slučajeva porodičnog nasilja, policija zaprimila...

Nasilje u porodici najviše trpe žene i djeca. Stanje je prilično zabrinjavajuće, kažu u bihaćkom Centru za socijalni rad, naročito ako se u obzir uzme činjenica da su u prvih nekoliko dana ove godine izrečene tri zaštitne mjere.

  • Društvo

  • 19. Jan. 2022  19. Jan. 2022

  • 0

Početak nove godine u Unsko-sanskom kantonu za pojedine osobe je, nažalost, bio uznemirujući, s obzirom na to da su već u prvim danima zabilježeni slučajevi nasilja u porodici. Nadležni kažu da je stanje zabrinjavajuće, upravo iz tog razloga što se u Unsko-sanskom kantonu iz godine u godinu povećava broj slučajeva porodičnog nasilja. 

Od početka 2019. do kraja 2021. godine, policija Unsko-sanskog kantona je zaprimila više od 400 prijava porodičnog nasilja.

ADNAN BEGANOVIĆ, glasnogovornik Uprave policije USK

"Imali smo prijavljeno za 2019. godinu 170 krivičnih prijava po pitanju nasilja u porodici, 2020. policija je zabilježila 147 prijava, prošle 2021. zabilježeno je 143 krivična djela nasilja u porodici, a početkom ove godine evidentirali smo pet prijava. Možemo konstatovati da je sama konstanta u prijavama nasilja u porodici".

Nasilje u porodici najviše trpe žene i djeca. Stanje je prilično zabrinjavajuće, kažu u bihaćkom Centru za socijalni rad, naročito ako se u obzir uzme činjenica da su u prvih nekoliko dana ove godine izrečene tri zaštitne mjere.

SABINA HALILAGIĆ, v. d. direktora Centra za socijalni rad Bihać

"Ne znam koliko je onih slučajeva koji su se desili, a gdje nije prijavljeno nasilje, tako da je meni ovo već alarmantno i vjerovatno će toga biti puno. Ono što je primjetno u zadnje vrijeme da je nama povećan broj slučajeva seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika od srodnika i ono što je interesantno, povećanje prijava silovanja žena od supružnika. To je nešto što u zadnje vrijeme imamo evidentirano".

Jedini ohrabrujući podatak u cijeloj ovoj priči je to da u posljednjih nekoliko godina žrtve sve češće odluče prijaviti nasilje, što ranije nije bila praksa zbog različitih okolnosti.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...