DODIK I VUČIĆ OTKRILI KARTE: Zvizdić upozorio na izjave nakon sastanka u Beogradu, pogledajte šta je rekao o ulozi Rusije...

Zvizdić podsjeća kako nikad nismo mogli čuti da Rusija zvanično podržava secesionističku politiku Milorada Dodika – uvijek su govorili da podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uz dodatak u vezi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda i dogovoru među njima.

  • Politika

  • 20. Jan. 2022  20. Jan. 2022

  • 0

BiH je titular državne imovine i to je jedan od glavnih razloga krize koja traje od jula prošle godine, kazao je za Rezime FTV-a Denis Zvizdić, predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

To se može vidjeti iz izjava Milorada Dodika i Aleksandra Vučića nakon sastanka u Beogradu, gdje su fokus stavili na državnu imovinu BiH.

“RS se u ovom trenutku nalazi pred ekonomskim kolapsom i bez državne imovine. Dodik ne može imati nikakav kolateral za zaduživanje RS-a”, istakao je Zvizdić.

Zvizdić podsjeća kako nikad nismo mogli čuti da Rusija zvanično podržava secesionističku politiku Milorada Dodika – uvijek su govorili da podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH, uz dodatak u vezi s dva entiteta i tri konstitutivna naroda i dogovoru među njima.

“Ne mislim da je Dodik neki značajan igrač za Rusiju. Rusija je globalni igrač, glavna utakmica se vodi oko Ukrajine – s jedne strane je Rusija, a s druge SAD i Evropa. U Kazahstanu je Rusija protiv Kine. Pitanje Ukrajine se može riješiti samo između EU-a i SAD-a s jedne i Rusije s druge strane. Do tada Rusija preko Dodika – i sličnih njemu, čak i u Uniji – želi pokazati da im može onemogućiti da govore jednim glasom kad je u pitanju vanjska i sigurnosna politika. On je iskorišten za jednu igru na prostoru Zapadnog Balkana, ona je temporalnog karaktera, on će vrlo brzo biti potrošen i odgovorno tvrdim da će biti poražen u ovoj utrci i borbi koju vodi sa Amerikom, Engleskom i Njemačkom”, ističe Zvizdić.

Još jednom naglašava da je Dodik potrošna roba da bi Rusija došla do određenih ciljeva – ili bilo koja druga grupacija koja ga tjera da radi ovakve, kako kaže, sulude poteze i ugrožava mir u BiH, a samim tim i entitet RS.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...