JE LI OVO ČOVIĆEV PLAN „B“: „Blokada izbora je legitimna opcija u ovim okolnostima, jer Hrvati ne žele dozvoliti da nož i pogača ponovo budu u rukama nelegitimnog CIK-a BiH..."

„Predstavnici bošnjačkih, ali onih partija koje su predstavljaju kao građanske, svjesno opstruišu pregovore o izmjenama Izbornog zakona BiH jer im je cilj da i naredni izbori budu održani po starim pravilima igre...“

  • Politika

  • 22. Jan. 2022  22. Jan. 2022

  • 19

Kaže ovo za “Glas Srpske” član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, Milan Sitarski, komentarišući činjenicu da je Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH Hrvatskog narodnog sabora označen kao suštinski neprihvatljiv, jer vodi ka daljnjoj etničkoj podjeli zemlje.

-To naravno da nije tačno. Ovim predlozima HNS-a bio bi obezbeđen legitimitet i Ustavom zagarantovana konstitutivnost svih naroda, pa i onih “ostalih”. Ukoliko ne budu usvojene izmene ovog zakona, to bi bilo kao da planiramo odigrati fudbalsku utakmicu na kojoj se ne bi znala nikakva pravila, pa ni šta je ofsajd, faul, aut ili penal, te koliko igrača u timu može igrati na terenu. Centralna izborna komisija BiH bi u tom slučaja, kao tehničko operativno telo, preuzela ulogu zakonodavne vlasti iz ruku Parlamenta BiH. To bi bio puzajući državni udar, otimanje ovlašćenja na mala vrata - kaže Sitarski, inače beogradska uzdanica Čovićevog HDZ-a.

Na pitanje da li je krajnji cilj bošnjačkih partija ponavljanje scenarija “Komšić”, Sitarski odgovara:

-Žele ponoviti taj scenario prošlih izbora koji se odnosio ne samo na Predsjedništvo BiH, već i na Dom naroda FBiH i Klub Hrvata u ovom zakonodavnom telu. To bi bila potpuna distorzija načela legitimnog i proporcionalnog predstavljanja jednog naroda. I to je glavni motiv većine bošnjačkih partija, pa i onih koje sebe nazivaju građanskim, da ne budu uvedene nikakve izmene izbornog zakona do narednih izbora. I na tom putu trenutno im ništa ne stoji. Njima odgovaraju i ove političke trzavice i nesuglasice između Banjaluke i Sarajeva, koje onda koriste kao izgovor da blokiraju i obesmisle i razgovore o izmenama Izbornog zakona u BiH, tvrdi Sitarski.

Šta ako pregovori propadnu, koje poteze bi mogli da povuku predstavnici HNS-a?

-Blokada izbora je legitimna opcija u ovim okolnostima, jer Hrvati ne žele dozvoliti da nož i pogača ponovo budu u rukama CIK-a BiH, a pogotovo jer je nelegitiman. Verujem da će HNS dobro proceniti situaciju, te odrediti trenutak kada će zaključiti da nema više ništa od pregovora. Očekujem da naprave, da tako kažem, jednu “kost benefit” analizu - šta mogu, a šta ne da iznesu u narednom periodu, odnosno koju poziciju mogu da brane pred međunarodnom javnošću. Mislim da je u ovom trenutku argumentacija HNS jaka. Ako bošnjačka strana pak odbije sve njihove predloge, hrvatska strana će krenuti u novu diplomatsku ofanzivu, a kako bi međunarodnim akterima objasnili kako i zbog čega naredni izbori ne mogu biti održani.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 19

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...