INFORMISAN MUP U PODGORICI: Sud u SAD-u istražuje prodaju Sky telefona kriminalcima u Crnoj Gori

U pitanju je dokaz koji je kanadska kompanija “Sky Global” dostavila američkom sudu i kojem se navodi da je lice koje se predstavilo kao S.A. tražilo licencu da prodaje skaj telefone “političkim partijama i kriminalcima”, navodi crnogorski javni servis.

  • Hronika

  • 22. Jan. 2022  22. Jan. 2022

  • 0

Američki sud istražuje da li je postojao pokušaj da se šifrovana telefonska mreža skaj proda crnogorskim kriminalcima i političkim partijama.

O slučaju je, prema informacijama portala RTCG, informisana i crnogorska policija.

U pitanju je dokaz koji je kanadska kompanija “Sky Global” dostavila američkom sudu i kojem se navodi da je lice koje se predstavilo kao S.A. tražilo licencu da prodaje skaj telefone “političkim partijama i kriminalcima”, navodi crnogorski javni servis.

“Sky Global”, kanadska tehnološka kompanija, koja je upravljala šifrovanom telefonskom mrežom i koja je, kako dodaje RTCG, često pominjana u kontekstu istraga o organizovanom kriminalu, u dokaznom materijalu sudu u San Dijegu tvrdi da je u junu 2019. godine odbila pokušaj prodaje aplikacije kriminalcima i političkim partijama u Crnoj Gori.

U tužbi tvrde, dodaje se u tekstu, da voljno i redovno sarađuju s organima za sprovođenje zakona, i da su nezakonito bili meta Federalnog istražnog biroa (FBI) i drugih američkih agencija.

Kompanija traži od suda da obaveže američku vladu da joj se vrati 116 internet domen koje su navodno zaplijenili FBI i druge agencije za sprovođenje zakona.

U jednom dokumentu podnesenom sudu u San Dijegu prikazana je aplikacija osobe koja se predstavila kao S.A. uz zahtjev da postane ovlašćeni preprodavac skaja, navodi RTCG.

Na pitanje kome namjerava da prodaje skaj telefone, S.A. je napisao “političkim strankama i kriminalcima”.

Pritom je pomenuta osoba navela da policija u Crnoj Gori ne može da probije sistem ove komunikacije.

Kako prenosi vice.com, šef prodaje kanadske firme tada je odgovorio da je prodaja kriminalcima kršenje uslova i odredaba kompanije, kao i da se zahtjev odbija, prenosi RTCG.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...