SJAJNE NOVOSTI: Ono što vam je zadavalo glavobolje na internetu, ubuduće će biti zabranjeno u EU

Tijesnom većinom od tridesetak glasova u EP prošla je zabrana preuzimanja podataka građana u svrhu oglašavanja na internetu.

  • HiTec

  • 23. Jan. 2022  23. Jan. 2022

  • 0

Zahvaljujući tome što nas oglasi više neće pratiti, biće nam osiguran kvalitetan pristup stranici čak i ako ne prihvatimo takozvane "kolačiće".

Hrvatska evrozastupnica Biljana Borzan imala je poseban razlog za slavlje jer su usvojeni upravo njeni prijedlozi koji su uložili sa kolegama socijalistima o zabrani oglasa koji nas prate na internetu.

”Internet je postao Divlji Zapad. Svi se mogu lažno predstavljati, svako svakoga može pratiti, uzimati mu podatke, prevariti i novčano oštetiti bez posljedica. Zato je krajnje vrijeme da se 22 godine star zakon o digitalnim uslugama promijeni, a korisnici interneta zaštite od samovolja velikih platformi poput Facebooka, Googlea ili Youtubea”, ističe Borzan za "Poslovni.hr" i poručuje kako se čak 98,5 posto prihoda Facebooka/Meta i 83,3 posto prihoda Googlea ostvaruje oglašavanjem.

Borzan napominje kako su uprkos lobiranju internetskih divova proširili zabranu takvog oglašavanja s maloljetnika na sve građane.

Takvi oglasi i praćenje mogu se jednostavno isključiti, a za "ranjive" grupe će biti odmah zabranjeni.

"Puno ljudi je na internetu bilo prevareno. Primjera radi, kupili su nešto preko oglasa koji se pojavio na Facebooku, a dostavljen im je proizvod koji uopšte ne izgleda tako. U takvim situacijama Facebook ne bi preuzeo odgovornost niti bi korisnik mogao da stupi s njima u kontakt, a sada će biti obavezna provjera svih preduzeća koja se na njemu oglašavaju kao i da stvore kvalitetnu službu za pritužbe korisnika“, zaključuje Borzan.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...