PREDSJEDNIŠTVO NARODA I PRAVDE PORUČUJE: "Pozivamo Parlamentarnu skupštinu BiH da bez odlaganja..."

Predsjedništvo Naroda i Pravde između ostalih usvojilo je zaključak da kada je riječ o zajedničkom nastupu stranaka probosanskog bloka u bh. entitetu RS, Narod i Pravda naglašava dobru volju za unapređenje političkog učešća probosanskih aktera u RS-u.

  • Vijesti

  • 23. Jan. 2022  23. Jan. 2022

  • 2

Sjednica Predsjedništva Naroda i pravde održana je danas u Tuzli, a u zaključcima je pozvano da se pregovori o izmjenama Ustava i izbornog zakona vrate u institucije BiH, prenose agencije.

Predsjedništvo Naroda i Pravde između ostalih usvojilo je zaključak da kada je riječ o zajedničkom nastupu stranaka probosanskog bloka u bh. entitetu RS, Narod i Pravda naglašava dobru volju za unapređenje političkog učešća probosanskih aktera u RS-u.

Revidirani dokument

"Istovremeno, iskazujemo svoj stav da ljudi koji su prethodno iznevjerili povjerenje i izgubili integritet u političkom životu u RS-u ne mogu biti vjerodostojni zastupnici ove inicijative niti kredibilni kandidati. Ponuđeni dokumenti za međustranački sporazum ne sadrže principe i smjernice koji podrazumijevaju novu pravedniju politiku prema povratnicima – Narod i Pravda je na dosadašnjim sastancima jasno iznijela i dostavila svoj prijedlog principa djelovanja, temeljenih prije svega na transparentnosti, antikorupciji i onome što donosi poboljšanje uvjeta života građanima u RS-u. Stoga, Narod i Pravda će na sljedećem sastanku ponuditi revidirani dokument svim strankama u pregovorima kao osnov za međustranački sporazum koji će garantirati da se obećanja prema povratnicima neće iznevjeriti", jedan je od zaključaka Predsjedništva NIP-a.

U drugom zaključku osudili su antiustavno djelovanje vladajućih struktura u RS-u na čelu sa Miloradom Dodikom kroz najave donošenja novih zakona o visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a i zakona o prestanku važenja zakona o zabrani raspolaganja državnom imovinom RS-a, koji je odlukom Ustavnog suda BiH proglašen neustavnim, te pozvali nadležne domaće i međunarodne institucije na pravovremene i adekvatne intervencije.

"Ponavljamo naš raniji zaključak da država Bosna i Hercegovina ima odlučujuću ulogu u rješavanju pitanja ne raspodjele nego upotrebe državne i druge imovine, a imovina ostaje u isključivom vlasništvu Bosne i Hercegovine i ona je njen jedini titular. Državna imovina se od strane države može dati isključivo na upravljanje i korištenje nižim nivoima vlasti, kroz donošenje državnog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH kojim će se definirati njeno korištenje i upravljanje, kao i pitanje restitucije i denacionalizacije", treći je zaključak Predsjedništva Naroda i pravde.

Nastavak pregovora

Narod i Pravda, navodi se u četvrtom zaključku, opredijeljena je za nastavak pregovora o ustavnim i izbornim reformama u Bosni i Hercegovini sa akterima koji ne ruše ustavni poredak ove zemlje, i pregovora koji vode ka deblokadi institucija, odbijajući maksimalističke zahtjeve pojedinih strana u pregovorima, koji bi produbili etničku podjelu zemlje i ne bi suštinski ispoštovali presude Evropskog suda za ljudska prava. Držimo da je pregovore potrebno vratiti u institucije države Bosne i Hercegovine, uz podršku i medijaciju međunarodnih partnera.

"Također, naglašavamo ranije usvojeni zaključak da bilo koji dogovor ili sporazum o ustavnim i izbornim reformama u Bosni i Hercegovini u kojem učestvuje pregovarački tim Naroda i Pravde, kao i o drugim procesima od suštinskog značaja za državu Bosnu i Hercegovinu, može biti potpisan samo uz saglasnost rukovodećih tijela Naroda i Pravde. Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da bez odlaganja usvoji budžet BiH, kao najvažniji akt za efikasno funkcioniranje institucija Bosne i Hercegovine, kao i svih ostalih organa koji se finansiraju iz budžeta i regulatornih tijela. Kada je riječ o prijedlogu zakonskog rješenja o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji Bosne i Hercegovine, Narod i Pravda podržava inicijativu za pravedniju raspodjelu javnih prihoda, uz pravične kriterije temeljene na bazi detaljnih analiza struke, koja će ukinuti bilo koji vid diskriminacije i nepravde, koja neće dopustiti da se favoriziraju regije koje ne poštuju zakonske obaveze i zloupotrebljavaju i izbjegavaju sistem prikupljanja poreza, te koja neće služiti za političko kažnjavanje bilo kojeg kantona", navodi se u zaključcima Predsjedništva Naroda i pravde.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...