ZA NEKOLIKO DANA ISTIČE ROK ZA REFORMU IZBORNOG ZAKONA: Ko će prvi popustiti?

Reduciranje ovlasti Doma naroda Federacije, ključno je za SDA. I to na način da: Dom naroda ne potvrđuje sve zakone iz Predstavničkog doma. Klubovi poslanika imaju pravo na zakone koje Predstavnički donese, pokrenuti pitanje vitalnog interesa. Dalje, predsjednik i potpredsjednici Federacije birali bi se u Predstavničkom domu, ali i sudije federalnog Ustavnog suda. Ovakav prijedlog podržali bi i u DF-u.

  • Politika

  • 23. Jan. 2022  23. Jan. 2022

  • 5

Kraj januara posljednji je rok za dogovor o izbornoj reformi. No i ovoga puta bi dolazak Palmer i Eichhorst mogao biti uzaludan. Jedni će bojkotovati razgovore, zbog sveukupne atmosfere u državi. Preostali pregovarači su potcrtali crvene linije ispod kojih ne idu, piše N1.

Reduciranje ovlasti Doma naroda Federacije, ključno je za SDA. I to na način da: Dom naroda ne potvrđuje sve zakone iz Predstavničkog doma. Klubovi poslanika imaju pravo na zakone koje Predstavnički donese, pokrenuti pitanje vitalnog interesa. Dalje, predsjednik i potpredsjednici Federacije birali bi se u Predstavničkom domu, ali i sudije federalnog Ustavnog suda. Ovakav prijedlog podržali bi i u DF-u.

“Najveće mjesto blokade u funkcionisanju Federacije je upravo Dom naroda. U protekle dvije godine možda i malo više u Ustavnom sudu FBiH od devet Ustavom propisanih sudija mi imamo pet, iako je VSTV završio konkursnu proceduru prije više od dvije godine. Ali u praksi se dešava da predsjednik FBiH Marinko Čavara ne želi završiti imenovanje”, ističe Milan Dunović, potpredsjednik FBiH (DF).

2/3 bilo kojeg kluba u Domu naroda mogu na bilo koji zakon pokrenuti pitanje zaštite vitalnog interesa, a zbog nepopunjenosti Ustavnog suda, Vijeće za odlučivanje o tim pitanjima ne postoji. NIkada nije imenovana nova Vlada, predsjednik i potpredsjednici, gotovo 40 zakona u zastoju. Dom naroda Federacije treba reducirati na nadležnosti Vijeća naroda u Republici Srpskoj, stava su u SDA i DF-u.

“Mi Dom naroda moramo riješiti na način da se eliminiše mogućnost zloupotrebe tog opsega od bilo čije strane i naš je prijedlog da se tu navedu precizan i jasan katalog pitanja od vitalnog interesa, a da se ova pitanja imenovanja rješavaju na drugi način ukoliko to ne uradi na vrijeme Dom naroda”, kaže Halid Genjac, SDA.

Nedavno je Bakir Izetbegović izjavio kako bi bjanko potpisao svaki prijedlog Venecijanske komisije. Inače, u mišljenju iz 2005. upravo je Komisija navela kako bi najbolje bilo ukinuti Dom naroda. Ipak to je nerealno očekivati, stoga nadležnosti ograničiti na područja jezika, obrazovanja, kulture. A HNS je nedavno proslijedio, kako kažu, međunarodnim partnerima rješenja od kojih neće odstupiti. B strana, tvrde, ne želi dogovor.

“I u razgovorima se ponašaju kao da uopšte ne razgovaraju želeći zadržati status quo i dovesti nas sve u poziciju da se raspišu izbori i da nema prostora za izmjenu Izbornog zakona. Pa ako to tako žele dobit će odgovor, dogovorili smo da 19. veljače bude izvanredno zasjedanje HNS-a ako pregovori propadnu tada ćemo se konsolidirati i dati odgovore”, poručuje Ilija Cvitanović, HDZ 1990 (18.01.22).

Čak je i hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman poručio da ukoliko dogovor izostane Bosnu i Hercegovinu čeka još dublja politička kriza s pogubnim posljedicama. Zastupnik SDA u državnom parlamentu Šemsudin Mehmedović na Krugu 99 kaže da će Palmer i Eichhorst i ovoga puta nastojati tek da postignu vlastiti diplomatski uspjeh.

“Ili će biti onako kako oni kažu ili od 17. februara biti nešto, što možemo smatrati i kao prijetnjom, da li će to biti još jedan državni udar u BiH ostaje da se vidi, ali svakako smatram da je neprihvatljivo ovakvo ponašanje i diplomata koji dolaze iz velikih sila”, navodi Šemsudin Mehmedović, SDA.

A HNS traži: indirektni ili direktni izbor članova Predsjedništva, koje će potvrđivati kasnije Dom naroda Federacije. Umjesto člana iz reda npr. hrvatskog naroda, izmjena bi glasila, predstavnik konstitutivnog naroda i drugih građana, čime HNS smatra da se rješava presuda Sejdić-Finci. Imaju i prijedlog popune Doma naroda Federacije, no o reduciranju nadležnosti, rijetko govore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...