REIS KAVAZOVIĆ ODGOVORIO DR. KURDIĆU: "Jedina konstanta Bosne i Hercegovine je njena multietničnost"

"Uz svo poštovanje profesora dr. Šefika Kurdića i njegovog naučnog opusa, njegovi stavovi izrečeni na tribini u Gradačcu su historijski netačni", kaže reis Kavazović.

  • Društvo

  • 24. Jan. 2022  24. Jan. 2022

  • 4

Reisul-ulema islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović oglasio se povodom nedavnog gostovanja profesora Islamskog teološkog fakulteta u Zenici dr. Šefika Kurdića u Gradačcu, gdje je iznio netačne i kontroverzne stavove koji su izazvali brojne reakcije.

Uz ostalo, dr. Kurdić je, pozivajući se netačno na Safvet-bega Bašagića, ustvrdio da "prije stotinjak godina u Bosni gotovo nijednog uha nevjerničkog, tj. pravoslavnog i katoličkog", a onda su "počeli biti kmetovi ovim begovima i lagano se naseljavali".

"Prije sto godina niste imali gotovo nikoga ovdje. Odjednom, pogledajte, sad bi oni pola Bosne uzeli. Hajde što bi ovi uzeli pola Bosne, hoće i ovi neku Herceg-Bosnu. Zamisli sad, pustiš ga u kuću, ti si bio beg, on ti je bio kmet, sluga, i sad sluga postaje jedan od glavnih ljudi ovdje", izjavio je Kurdić, koji je govorio i o terminima poput "džihada", "gazija", "šehida" koji mogu pogrešno sugerirati čak i afirmiranje neprijateljstva prema kršćanskim zajednicama i drugim narodima u Bosni i Hercegovini.

U izjavi za portal Radiosarajevo.ba reisul-ulema Kavazović je komentirao ovakve istupe.

"Uz svo poštovanje profesora dr. Šefika Kurdića i njegovog naučnog opusa, njegovi stavovi izrečeni na tribini u Gradačcu su historijski netačni, društveno neprihvatljivi i politički štetni. Jedina konstanta Bosne i Hercegovine je njena multietničnost. Mijenjala su se državna uređenja, vladari i vlast, ali su na njenom prostoru uvijek živjele zajednice različitih kultura, vjerskih zajednica, a kasnije formiranjem narodnih zajednica i narodi. Sve to nije u suprotnosti s duhom ove zemlje i države Bosne i Hercegovine", kazao je reis Kavazović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...