PREDSJEDNIK POKRETA "SNAGA DOMOVINE“: “Vidljivo je da Milorad Dodik gubi podršku nekih evropskih zvaničnika. To se vidi i po ponašanju…”

Husagić kaže da su akcije bh. građana u dijaspori doprinijele promjeni odnosa prema BiH.

  • Mini market

  • 24. Jan. 2022  24. Jan. 2022

  • 2

U Beču je jučer održana mirna šetnja kao znak podrške Bosni i Hercegovini.

O ovoj temi, ali i odnosu Evropske unije prema Bosni i Hercegovini govorilo se u emisiji „Dobar dan BiH“ Hayat televizije s političkim aktivistom, nekadašnjim članom austrijskog SPD-a i predsjednikom pokreta „Snaga domovine“ Ahmedom Husagićem.

Kazao je da je važno da su se ljudi porijeklom iz BiH okupili i prošetali glavnom bečkom ulicom.

-Stalo se ispred kuće EU, Ministarstva vanjskih poslova i poslane su poruke da Austrija svojim primjerom treba da pokaže podršku BiH i da slijedi one države koje su već izrazile tu spremnost za podršku i da se priključi tom bloku – kazao je Husagić.

Istakao je da su akcije bh. građana u dijaspori doprinijele promjeni odnosa prema BiH.

-Važno je da se nastavi. Morat će se napraviti profesionalne strukture kako bi ovaj zamah bio nastavljen i da ne bismo došli u situaciju od prije pet ili šest mjeseci – kazao je Husagić.

Dodao je da imamo mnoge ljude koji rade na Zapadu, u drugom i trećem redu, oni koji rade u velikim firmama, a koji su doprinijeli u stvaranju dobre atmosfere u odnosu prema BiH.

Kazao je da su američke sankcije vrlo važne kao signal i za druge države da slijede taj primjer.

-Smatram da će te američke sankcije da budu okidač i za određene evropske države. Postoje države koje nažalost podržavaju ovakve tendencije u BiH, iz svojih ličnih razloga jer su u sukobu sa određenim centrima moći na Zapadu zbog svoje politike razgradnje pravnog sistema u njihovoj državi koji se kose sa evropskim vrijednostima. I oni žele preko BiH da za sebe isposluju određene ustupke. Došli smo u situaciju da neke države koje su u suštini beznačajne preko nas beru političke poene – kazao je Husagić.

Kazao je da je Njemačka rekla da će ići na zvanične sankcije.

Prokomentirao je i odgađanje posjete premijera Mađarske Vitkora Orbana BiH.

Smatra da je vrlo moguće da su izvršeni određeni pritisci na Mađarsku i da je ta posjeta otkazana zbog nekih drugih razloga, a ne zbog epidemije.

Kaže da je vidljivo da lider SNSD-a Milorad Dodik gubi podršku nekih evropskih zvaničnika.

-To se vidi i po ponašanju zadnjih par dana, po vraćanju u institucije i pritisak na Srbiju – kazao je Husagić.

Na pitanje diže li predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ruke od Dodika, Husagić je kazao da ne vjeruje u to i da je plan o podjeli BiH zacrtan davno.

-Vidimo da je slijeđenje tog plana ima kontinuitet. Nikada se nije odmaklo od tog plana. Ovo nije bilo zbog izbora već pokušaj da se vidi dokle se može ići. Ovo su probni baloni da se vidi dokle se može reći. Institucije su nefunkcionalne što znači da se nešto mora mijenjati, poručujem građanima da je sve u našim rukama, bez izlaska na izbore neće biti političke promjene – kazao je Husagić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...