DA LI JE SUKOB NA POMOLU: SAD mobilizirale 8.500 vojnika zbog rusko-ukrajinske krize

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, Kirby je kazao kako se 8.500 američkih vojnika nalazi u stanju pojačane pripravnosti zbog mogućeg rasporeda u istočnu Europu u trenutku dok se ruske trupe gomilaju na ukrajinskoj granici, prenio je CNN.

  • Svijet

  • 24. Jan. 2022  24. Jan. 2022

  • 1

Sjedinjene Američke Države mobilizirale su 8.500 vojnika za pružanje podrške u slučaju aktiviranja snaga za odgovor NATO-a na neočekivane situacije u ukrajinskoj krizi, najavio je u ponedjeljak glasnogovornik Pentagona John Kirby.

Obraćajući se novinarima u ponedjeljak, Kirby je kazao kako se 8.500 američkih vojnika nalazi u stanju pojačane pripravnosti zbog mogućeg rasporeda u istočnu Europu u trenutku dok se ruske trupe gomilaju na ukrajinskoj granici, prenio je CNN.

Kirby je dodao da nije donesena konačna odluka o raspoređivanju trupa.

CNN je ranije u ponedjeljak prenio, pozivajući se na brojne američke i vojne dužnosnike da je Bidenova administracija u završnoj fazi utvrđivanja konkretnih vojnih jedinica koje želi poslati u istočnu Europu.

Biden je sa svojim najvišim vojnim oficirima tokom brifinga u Camp Davidu u subotu razgovarao o mogućnostima povećanja nivoa prisustva američkih trupa na Baltiku i u istočnoj Europi, kazao je neimenovani visoki dužnosnik.

Vijest dolazi nakon upozorenja SAD-a da bi potencijalna ruska invazija na Ukrajinu mogla biti neizbježna. State Department je u nedjelju smanjio broj zaposlenih u američkoj ambasadi u Kijevu, odlaskom nižerangiranog osoblja i članova porodica.

Biden će održati videopoziv s europskim zvaničnicima u ponedjeljak poslijepodne, za koji je Bijela kuća rekla da je dio konzultacija i koordinacije administracije s europskim saveznicima kao odgovor na jačanje ruskog vojnog prisustva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...