IMPRESIVNI PRIZORI: Pogledajte kako se u zraku "snalazi" leteći automobil kompanije Klein Vision AirCar s BMW motorom (FOTO, VIDEO)

‘Prije 50 godina, automobil je bio oličenje slobode. AirCar proširuje te granice, u sljedeću dimenziju; gdje se put spaja s nebom‘.

  • HiTec

  • 24. Jan. 2022  24. Jan. 2022

  • 0

Prije nekoliko desetljeća smatralo se da su leteći automobili sigurno obilježje budućnosti. Međutim, unatoč brojnim pokušajima, ni jedna kompanija nije uspjela staviti takvo vozilo u masovnu proizvodnju.

Danas proizvođači iz cijelog svijeta, uključujući velike automobilske divove, naporno rade na tome da na tržište dovedu leteća vozila veličine automobila. Niti jedan od njih nije tako blizu kao Klein Vision AirCar.

Krajem 2020. godine, AirCar je izveo svoj prvi let, i od tada kompanija kontinuirano napreduje prema proizvodnji. Danas možemo potvrditi da su dobili potvrdu o plovidbenosti od Slovačke saobraćajne uprave. Letećem automobilu je trebalo više od 70 sati testiranja da dobije certifikat.

Pokreće ga 1,6-litreni četverocilindrični BMW-ov motor od 140 KS, pri čemu je AirCar sposoban izvesti ozbiljne zračne manevre. 'Certifikat AirCara otvara vrata za masovnu proizvodnju vrlo učinkovitih letećih automobila. To je službena i konačna potvrda naše sposobnosti da zauvijek promijenimo putovanja na srednje udaljenosti', rekao je Stefan Klein, izumitelj, voditelj razvojnog tima i testni pilot.

'Prije 50 godina, automobil je bio oličenje slobode', rekao je Anton Zajac, saosnivač projekta. 'AirCar proširuje te granice, vodeći nas u sljedeću dimenziju; gdje se put spaja s nebom'.

Klein Vision mogla bi biti jedina kompanija koja je toliko blizu pravoj proizvodnji ovakvog letećeg automobila. Cilj im je da javna verzija ima domet do 1.000 kilometara. U zraku je ispravno sposoban, a na tlu, u 'automobilskom načinu rada', nije pretjerano velik.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...