ŠEMSUDIN MEHMEDOVIĆ ODGOVORIO HRVATSKOM MINISTRU: “Ako se mijenjaju pravila igre, mijenjajmo ih na svim razinama i u cijeloj BiH"

Legitimnost i jednakopravnost Hrvata se postiže kroz RS: onoliko koliko Hrvati traže od RS toliko su iskreno za BiH. A tu se zlokobno šuti jer postoji hrvatsko-srpski dogovor o prepuštanju Posavine i banjalučke regije Beogradu

  • Politika

  • 26. Jan. 2022  26. Jan. 2022

  • 8

Šemsudin Mehmedović, zastupnik u Parlamentu BiH, osvrnuo se na izjave hrvatskog ministra evropskih i vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana koji je rekao da "EU mora poslati jasnu i snažnu poruku onima koji koče proces izborne reforme u Bosni i Hercegovini".  

"Nakon asimetričnih Doma naroda u FBiH i Vijeća naroda u RS-u, pozivam Palmer i Eichhorst da principe o izbornom zakonu primjene na Hrvate u RS-u.

Ako Hrvati ne trebaju iste principe u RS-u, zašto bi ih dobili bilo gdje drugo? Koji je smisao? Da li se ovakvim stavom Palmera i Eichorst dodatno cementiraju podjele bh. društva!?

Problem je što Čović sa Hrvatskom traži legitimitet kao izgovor za pravnu aneksiju dijela teritorija, ali i dodjelu još jednog mehanizma blokade u Predsjedništvu BiH.

Ono što Čović traži preko izbornog zakona kroz virtuelnu jedinicu i monopol HDZ-a na člana Predsjedništva, bosanske stranke treba da traže od RS-a i za Ostale i za Bošnjake i za Hrvate.

Ako se mijenjaju pravila igre, mijenjajmo ih na svim razinama i u cijeloj BiH. Inače nema smisla.

Legitimnost i jednakopravnost Hrvata se neće postići kroz funkciju člana Predsjedništva. Legitimnost i jednakopravnost Hrvata se postiže kroz RS: onoliko koliko Hrvati traže od RS-a toliko su iskreno za BiH. A tu se zlokobno šuti jer postoji hrvatsko-srpski dogovor o prepuštanju Posavine i banjalučke regije Beogradu u zamjenu za prijem Srba koje je Hrvatska protjerala a Milošević potjerao kroz Bljesak i Oluju.

Grlić Radman je pozvao EU da pošalje 'snažnu poruku onima koji koče izbornu reformu u BiH'.

Pozivam EU parlamentarce da pošalju snažnu poruku Grlić Radmanu što ne traži izbornu reformu u RS-u i legitimitet Hrvata u RS-u. Ili je on ministar vanskih poslova samo za pola države Hrvatske!

Tako Hrvatska, preko Radmana, snažno podržava dalje širenje proruskog uticaja. Tako Hrvatska "čuva" Ruse u Banjoj Luci.

Pozivam bosanske stranke da pregovore o izbornom zakonu tretiraju isključivo kao interes velikohrvatske politike i dovršavanje ratnih ciljeva iz Karađorđeva. Usloviti sve dalje dogovore o izbornom zakonu okončanjem aparhtejda koji Herceg-Bosna provodi 26 godina.

Pitati Palmera koliko puta je Čović govorio o ravnopravnom položaju Hrvata u RS-u? I zašto bi Bošnjaci pristali pričati o ravnopravnosti Hrvata samo na jednom dijelu BiH?

Milanović unaprijed naziva izdajnicima sve one koji podrže sancije Dodiku? Nije li to potpuni ruski stav!", napisao je Mehmedović. 

Nakon asimetričnih Doma naroda u FBiH i Vijeća naroda u RS-u! Pozivam Palmer i Eichhorst da principe o izbornom zakonu...

Objavljuje Semsudin MehmedovicUtorak, 25. siječnja 2022.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...