SLAVEN RAGUŽ IMA PAKLENI PLAN: Predložio je reorganizaciju Federacije BiH, osnivanje dva velekantona, tri distrikta...

"Već sutra možemo osnovati hrvatski entitet i hrvatsku banku u BiH. Prebaciti sav platni promet opština, kantona i preduzeća preko nje. Sada smo zreliji i znali bismo kako to da učinimo. Imamo i svoje partnere koji su članovi EU", poručio je predsjednik Hrvatske republikanske stranke.

  • Politika

  • 26. Jan. 2022  26. Jan. 2022

  • 17

Predsjednik Hrvatske republikanske stranke Slaven Raguž smatra da bez jačeg angažmana i konkretnog pritiska međunarodne zajednice ne može doći do dogovora o Izbornom zakonu na sastanku u Neumu, zbog čega je, kako prenosi Srna, pozvao na osnivanje hrvatskog entiteta u BiH.

"Imamo sve instrumente u svojim rukama i možemo riješiti hrvatsko pitanje. Već sutra možemo osnovati hrvatski entitet i hrvatsku banku u BiH. Prebaciti sav platni promet opština, kantona i preduzeća preko nje. Sada smo zreliji i znali bismo kako to da učinimo. Imamo i svoje partnere koji su članovi EU. Ova generacija ima kapacitet za to", poručio je Raguž.

On je predložio reorganizaciju Federacije BiH u skladu sa osnovnim načelima Washingtonskog sporazuma i osnivanje dva velekantona - Posavsko-herceg-bosanskog kao većinskog hrvatskog entiteta i Bosansko-podrinjsko-krajiškog kao većinskog bošnjačkog entiteta.

Prema njegovim riječima, bila bi formirana i tri distrikta koja su suvlasništvo ova dva kantona - distrikt Travnik, distrikt Uskoplje-Gornji Vakuf i distrikt Mostar.

"Ovim modelom bi se, praktično, za 58 odsto redukovao birokratski aparat. Federacija bi postala konfederacija sa dva velekantona, što bi anuliralo kasnije u potpunosti federalni nivo. Imali bismo jedinice lokalne samouprave, dva velekantona i državni nivo", objasnio je Raguž.

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...