SDP DEFINITIVNO NE IDE U NEUM: "Neprihvatljive su bilo kakve izmjene Izbornog zakona koje će dovesti do podjele države"

Ne smatramo da je svaki dogovor bolji od nikakvog, dodaje on te kaže kako Bosna i Hercegovina ima izborni zakon.

  • Politika

  • 27. Jan. 2022  27. Jan. 2022

  • 2

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić danas se pismom obratio ambasadorima država članica Vijeća za implementaciju mira, u kojem ih je upoznao o stavu SDP-a BiH vezanom za pregovore o ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona BiH.

"Poštovana ekselencijo, smatram važnim i korektnim da vas lično upoznam o našim stavovima u vezi s nastavkom pregovora o ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona. Socijaldemokratska partija BiH ostaje kod svojih stavova. Preduslov za razgovore o ustavnim reformama i izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine je deblokada državnih institucija i stavljanje van snage neustavnih, antidejtonskih, secesionističkih odluka vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska (RS)", kaže Nikšić na početku pisma.

Ne smatramo da je svaki dogovor bolji od nikakvog, dodaje on te kaže kako Bosna i Hercegovina ima izborni zakon.

"Loš je, ali postoji, tako da eventualni neuspjeh ovog procesa ne dovodi u pitanje održavanje izbora. U trenutku kada je Bosna i Hercegovina izložena stalnim, intenzivnim napadima na suverenitet i teritorijalnu cjelovitost odlukama NSRS-a, ali i iz država u okruženju, razgovaranje o izmjenama Izbornog zakona BiH s onima koji učestvuju u procesima rušenja države, kao i ignorisanje tih procesa smatramo neprihvatljivim činom", kaže on.

Očuvanje državnog suvereniteta mora biti prioritet svih trenutnih razgovora, a neupitnost jedinstva države bez etničkih podjela ne može biti predmet razgovora ili kompromisa, nastavlja on.

"Za nas u SDP-u BiH su neprihvatljive bilo kakve izmjene izbornog zakona koje će dovesti do dodatne podjele države po etničkim linijama, kao i svako asimetrično rješenje u vezi sa izborom članova Predsjedništva BiH. Asimetrična rješenja izbora najvišeg državnog organa smatramo faktičkim uvođenjem konfederativnog ustroja. Svoje stavove jasno smo iznosili od početka pregovora, oni su poznati svim učesnicima, pa ne vidimo ni potrebu da učestvujemo u ponovnim razgovorima na kojim bismo samo mogli ponoviti ovaj stav", kaže on.

Na kraju, dodaje Nikšić, uvjereni smo kako je naš stav u ovim političkim procesima razuman.

"SDP BiH je odmah spreman pristati na svako ustavno rješenje i uspostavu izbornog modela koji vrijedi u bilo kojoj od država članice Evropske unije. Naravno, tražimo da se prethodno van snage stave odluke koje bi u svakoj suverenoj državi članici EU bile okarakterisane kao rušenje ustavnog poretka te tako otklone evidentne sigurnosne prijetnje po našu zemlju. Jednako tako, odbijamo svako rješenje daljnje etnizacije i ekskluzivizma u izbornom procesu, koje je Evropski parlament nazvao suprotnim osnivačkim principima EU", navodi se.

Konačno, želimo naglasiti da najpozitivnijim aspektom incijative smatramo činjenicu da u njoj uz EU učestvuju Sjedinjene Američke Države preko svojih predstavnika, dodaje.

"Uvjereni smo da će i SAD i EU svoje učešće u političkim procesima u BiH prije svega temeljiti na univerzalnim vrijednostima na kojima počivaju i one same. Uvjereni smo da će SAD, osvjedočeni prijatelj Bosne i Hercegovine i naš iskren saveznik i zagovaratelj u svim teškim trenucima u proteklih nekoliko decenija, biti brana za antidržavne manipulacije. Njihovo učešće u razgovorima smatramo garancijom da težnje secesionista i zagovaratelja rasističkog modela više vrijednosti glasa pripadnika pojedinih etničkih grupa neće biti dodatno afirmisane u bilo kavim rješenjima", navodi se dalje.

Kaže i da što se SDP-a Bosne i Hercegovine tiče, spremni su učestvovati u svim procesima koji se vode u institucijama države Bosne i Hercegovine, a koji će dovesti do deblokade države, zaustavljanja secesionizma i zatim uspostave pravičnog izbornog modela u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje će garantirati zaštitu integriteta izbornog procesa.

Nikšić je osim ambasadorima zemlja PIC-a i pisao i ambasadoru EU u Bosni i Hercegovini Johannu Sattleru, te visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu.

U narednim danima u Neumu planirani su pregovori međunarodnih zvaničnika s bh. političkim liderima o promjeni izbornog zakonodavstva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...