BORENOVIĆ NAKON SASTANKA SA PALMEROM I EICHHORST: “Ima pomaka, ali sada je ključno pitanje…”

Svako može tražiti razlog da ne podrži nešto u čemu se možda ne nalazi sve. Ali u svakom slučaju ovdje ima određeni dio koji će unaprijediti izborni proces.

  • Politika

  • 27. Jan. 2022  27. Jan. 2022

  • 0

"Ima određenih pomaka", kazao je Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa nakon sastanka članova Interresorne radne grupe za izmjenu izbornog zakonodavstva BiH sa izaslanicima SAD-a i EU, Matthewom Palmerom i Angelinom Eichhorst.

"Ovdje se nalazi jedan dio prijedloga koji je došao od političkih stranaka i međunarodnih relevantnih insitucija koje prate izborne procese u cijelom svijetu, i od OSCE-a, i od Savjeta Evrope", kazao je Borenović te dodao da je u pitanju jedna vrsta paketa izmjena izbornog zakona koji se tiče izbornog integriteta i unapređenja izbornog procesa kako bi oni bili što više fer i pošteni.  

"Svako može tražiti razlog da ne podrži nešto u čemu se možda ne nalazi sve. Ali u svakom slučaju ovdje ima određeni dio koji će unaprijediti izborni proces kada je u pitanju transparentnost, čuvanje izbornih rezultata, generalno izborni integritet kao ključni princip na kojem treba da počiva izborni proces u ovoj zemlji.   

Ono što je meni značajno je da se unapređuje rad biračkih odbora i smanjuje mogućnost da fantomski politički subjekti zauzimaju mjesta u biračkim odborima", kazao je Borenović te dodao kako je riješeno i pitanje mirovanje mandata.

"Ima jedan dio koji tretira i druga rješenja, ali u svakom slučaju određeni pomak je napravljen. Ne kažem da je to dramatično, ali ima određenih pomaka. Sada je ključno pitanje da li su stranke spremne da prihvate nešto su dijelom i same predlagale ili će tražiti izgovor da odbace ovakav prijedlog.

Koliko vidim, vladajuća većina još važe i gleda, očigledno čekaju mig svojih stranačkih vođa", zaključio je Borenović, piše Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...