DŽAFEROVIĆ SE PRIDRUŽIO KAMPANJI #WEREMEMBER: "Sjećanje na žrtve holokausta obavezuje na borbu protiv antisemitizma"

"Imena zločinaca i njihova zlodjela trebaju ostati u pamćenju samo zato da nikada više ne bude dopušteno širenje njihovih ideja. Niko nema pravo da glorifikuje zločince, niti da poriče istinu o zločinima, jer revizionizam je govor mržnje, a ne sloboda govora", kazao je Džaferović.

  • Vijesti

  • 27. Jan. 2022  27. Jan. 2022

  • 0

Danas je Međunarodni dan sjećanja na holokaust, koji se obilježava u znak sjećanja na 27. januar 1945. godine, kada je oslobođen logor Auschwitz. Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH, je tim povodom poslao poruku.

“Nikada ne smijemo zaboraviti zastrašujuću industriju smrti koju je organizovao nacistički režim vođen svojim mračnim idejama o rasnoj superiornosti, krvi i tlu. Imena zločinaca i njihova zlodjela trebaju ostati u pamćenju samo zato da nikada više ne bude dopušteno širenje njihovih ideja. Niko nema pravo da glorifikuje zločince, niti da poriče istinu o zločinima, jer revizionizam je govor mržnje, a ne sloboda govora. Glas preživjelih žrtava još uvijek nas opominje šta se događa kada se mračna sjena zla nadvije nad čovječanstvom. Sjećanje na ubijenih šest miliona Jevreja strašna je opomena čovječanstvu i podsjetnik šta se događa kada svijet uzmiče i popušta pred režimima koji su, radi svojih političkih ciljeva, spremni vršiti genocid i istrebljenje”, kazao je Džaferović.

Dodao je da nas sjećanje na žrtve holokausta obavezuje na borbu protiv antisemitizma i borbu za odbranu civilizacijskih vrijednosti “koje počivaju na fundamentalnom poštovanju ljudskog života i dostojanstva, te slobode i jednakosti svih ljudi".

"Pridružujem se kampanji #WeRemember koju je inicirao Svjetski jevrejski kongres u svrhu očuvanja sjećanja na žrtve Holokausta”, poručio je Džaferović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...