PROFESOR SENADIN LAVIĆ: "Velika priča oko Izbornog zakona treba poslužiti za stvaranje 'trećeg entiteta'"

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić objasnio je suštinu razgovora u Neumu.

  • Mini market

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 13

Direktorica za Zapadni Balkan pri Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst i specijalni izaslanik SAD-a za izbornu reformu Matthew Palmer u Neumu nastavili su jutros od 8 sati pregovore o izmjenama izbornog zakonodavstva BiH, a glavni sagovornici su im Dragan Čović (HDZ), Bakir Izetbegović (SDA), Fahrudin Radončić (SBB), Denis Zvizdić (NiP).

Profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, prof. dr. Senadin Lavić objasnio je suštinu ovih razgovora u Neumu.

"Sva 'velika' priča oko izmjene Izbornog zakona i Ustava BiH, od strane herceg-mašinerije, za treba poslužiti stvaranje 'trećeg entiteta' koji bi bio predvorje otvorene destrukcije države. To je osnova saradnje i 'čudne' ljubavi Dodika i Čovića!", naveo je Lavić na Twitteru.

"Constituent peoples!"


Prema njegovim riječima, Izborni zakon Bosne i Hercegovine mora slijediti presude Evropskog suda o ljudskim pravima.

"Anex IV Općeg okvirnog sporazuma o miru podrazumijeva nadređenost Evropske konvencije o ljudskim pravima, te se mora uskladiti s njom. Građanstvo je nesvodivo na constituent peoples!", dodao je Lavić, prenosi Radiosarajevo.ba.

Osvrnuvši se ranije na uplitanja Republike Hrvatske u ovaj procese, profesor Lavić je dodao:

"Nedopustivo je da g. Grlić Radman iz Hrvatske docira kako se u Bosni mora napraviti reforma Izbornog zakona i kako je tzv. 'legitimno predstavljanje' osnov te reforme. To je vrlo drsko uplitanje u unutrašnje stvari države Bosne i Hercegovine. I nedopustivo!"

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...