AMBICIOZNOM MINISTRU NE IDE SVE OD RUKE: FPZG odbio dati Grliću Radmanu titulu docenta

Imam dojam da je prijedlog propao jer nije postojalo dovoljno obrazloženje zašto se to radi, kažu naši sugovornici s FPZ-a

  • Regija

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 7

Vijeće zagrebačkog Fakulteta političkih nauka odbilo je prijedlog pokretanja procedure kojom bi ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman imao priliku prijaviti se na konkurs za izbor u zvanje naslovnog docenta, na kolegiju "Neutralnost u međunarodnim odnosima". Grlić Radman, naime, u statusu vanjskog saradnika predaje istoimeni kolegij, zbog čega dio članova Fakultetskog vijeća smatra da bi predloženim konkursom upravo Radman mogao dobiti priliku za sticanje zvanja naslovnog docenta, piše "Jutarnji list".

Kako je za "Jutarnji list" potvrđeno na Fakultetu, Fakultetsko vijeće je nakon provedenog elektronskog glasanja, u petak ujutro izvijestilo članove o rezultatima. Prijedlog, koji je Vijeću stigao od fakultetskog Odsjeka za međunarodne odnose, nije prošao. Ukupno 29 članova Vijeća glasalo je za, 17 protiv, a 18 ih je bilo suzdržano. Time je propala tačka dnevnoga reda o imenovanju članova stručnoga povjerenstva za izbor u zvanje, u sastavu Lidija Kos-StanišićRobert Mikac Vlatko Cvrtila.

Članovi Vijeća objašnjavaju kako u tački dnevnoga reda nije bilo navedeno ime kandidata, s obzirom na to da je riječ o javnome konkursu, no da se konkurs otvara za njihovog kolegu Radmana prepoznali su u tomu što je raspisan samo za kolegij kojega Radman izvodi.

– Imam dojam da je prijedlog propao jer nije postojalo dovoljno obrazloženje zašto se to radi. Čula se ozbiljna zamjerka na raspisivanje natječaja, a ta se odnosila na slabašnu znanstvenu produktivnost Grlić Radmana od 2010., kažu sagovornici s FPZ-a za "Jutarnji list".

Prema službenoj biografiji, Grlić Radman je 2010. izabran u zvanje naučnog saradnika na Fakultetu na kojemu je doktorsku disertaciju "Neutralnost i nova europska sigurnosna arhitektura" obranio tri godine ranije. Radman je 2002. završio poslijediplomski studij na području međunarodnih odnosa.

U slučaju da je Fakultetsko vijeće izglasalo pokretanje konkursa, a Grlić Radman na njemu bio i izabran, titula docenta odrazila bi se na kratice ispred imena, pa bi sadašnju dr.sc. mogao nadopuniti novom – doc.dr.sc. Pritom je razlika između naslovnog docenta i docenta u tomu da prvi naučni status ne podrazumijeva zapošljavanje. Iz toga razloga pojedini članovi Vijeća smatraju kako je motiv za raspisivanje konkursa zapravo prozaičan, a taj je nova titula.

– On ništa s ovime ne bi dobio, osim statusa ispred imena, kažu, napominjući kako su na Odsjeku za međunarodne odnose prethodno dobili dobronamjerne sugestije da se pričeka s konkursom dok Radman ne završi s ministarskim mandatom.

U akademskoj zajednici nedovršena je dilema bi li uopće osobe na političkim funkcijama tokom mandata trebale napredovati u zvanja. Po jednima, riječ je o javnom konkursu (ne raspisuje se, formalno, za nikoga ponaosob), što bi značilo da se, naprimjer, član Vlade koji želi napredovati u zvanju, diskriminira. Drugi to smatraju notornom glupošću i tvrde da bi tu priču jednom zauvijek trebalo zaustaviti zamrzavanjem naučnog statusa do isteka mandata. Na primjer, vanredna profesorica komparativne politike na Fakultetu političkih znanosti, Danijela Dolenec, nakon izbora za zagrebačku dogradonačelnicu zamrznula je svoj status na fakultetu.

Voditeljica fakultetskog Odsjeka za međunarodne odnose Lidiju Kos-Stanišić, ujedno bivša dekanica fakulteta, zasad nije odgovorila na upit iz kojih je razloga Odsjek predložio pokretanje postupka izbora u zvanje naslovnog docenta na kolegiju "Neutralnost u međunarodnim odnosima".

Dekan Fakulteta, Andrija Henjak, poručio je kako ne kani komentirati odluke Fakultetskog vijeća.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...