BELJULJ BEĆAJ: "Izjava Escobara da SAD prihvataju svaki dogovor Albanaca i Srba vodi u stvaranje etničkih država"

"Tu postoji opasnost kakvi će biti odnosi između država, kakvi će biti odnosi Albanaca u Srbiji, Srba na Kosovu i u regionu, i kakva je perspektiva Bošnjaka u Bosni, jer je to pitanje koje subjektivno stvara posljedice ne samo između nas, već i u regionu", zaključio je Bećaj.

  • Regija

  • 28. Jan. 2022  28. Jan. 2022

  • 1

Politički analitičar Beljulj Bećaj kaže da je izjava američkog izaslanika Gabriela Escobara, da će "svaki konačni sporazum koji bude prihvatljiv za narode Kosova i Srbije biti prihvatljiv i za SAD", najinteresantnija ali istovremeno i najopasnija.

Beljulj za Kosovo onlajn ističe da to na neki način "podrazumijeva stvaranje etničkih država, u onoj mjeri koliko su lideri spremni da idu u tom pravcu".

"Ne isključujem mogućnost da to prihvati naš lider Albin Kurti, više ili manje sam siguran u stav Aleksandra Vučića da Republika Srpska ostaje dio preokupacije Srbije. Ukoliko dođe do nacionalnog referenduma i međusobnog podržavanja vraćamo se na onu problematiku stvaranja etničkih država, a to nije dobro rješenje. U prvoj fazi vjerovatno će doći do mobilizacije naših društava, odnosno nacija, a u drugoj fazi to bi pokazalo da nacije koje se okupljalju automatski se transformišu u hegemonističke", smatra Bećaj.

Bećaj napominje da ukoliko ovako riješimo jedan aktuelni problem, u dužem roku doći će do ozbiljnijih posljedica "ne samo na nas već i na region".

Na pitanje, da li će poslije poziva SAD-a Kurti ispoštovati i bilo šta uraditi po pitanju vraćanja zemljišta manastiru Visoki Dečani, Bećaj je kazao da je to manji problem, ukoliko se ide u pravcu stvaranja nacionalnih teritorija.

"Ono što se nalazi u okviru tih teritorija onda gubi težinu. Ali ukoliko idemo na rješenje koje podrazumijeva implementaciju sporazuma ZSO, to je pitanje koje treba da se riješi", ističe Bećaj.

Prema mišljenju Bećaja, razloge zašto Albin Kurti nema spremnost da zemljište vrati manastiru, treba tražiti u skirvenoj namjeri ka otvaranju mogućnosti stvaranja nacionalnih država.

"Tu postoji opasnost kakvi će biti odnosi između država, kakvi će biti odnosi Albanaca u Srbiji, Srba na Kosovu i u regionu, i kakva je perspektiva Bošnjaka u Bosni, jer je to pitanje koje subjektivno stvara posljedice ne samo između nas, već i u regionu", zaključio je Bećaj.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...