ŠOLAK ZA BRITANSKE MEDIJE: "Aleksandar Vučić je diktator koji se pravi fin i pristojan"

Šolak je naglasio da njegova odluka o kupovini Southamptona nije bila povezana s gubitkom prava na prenos Premijer lige, ističući da je već neko vrijeme želio da se uključi u elitni sport.

  • Regija

  • 29. Jan. 2022  

  • 0

Prije kupovine Southamptona, Dragan Šolak skoro nikada nije davao intervjue i izbjegavao je da se pojavljuje u javnosti. Nakon što je postao vlasnik engleskog premijerligaša, za britanski Guardian je govorio o svojim strahovima kada su u pitanju mediji u Srbiji i zašto je izgubio u trci za prava na prenos Premijer lige.

"Ne volim da budem javna ličnost i nadam se da ću se uskoro vratiti diskretnijem životu“, rekao je za Guardian Dragan Šolak, vlasnik Southamptona i suvlasnik United Grupe, vodeće telekomunikacione i medijske grupe u jugoistočnoj Evropi.

Posebno je oduševljen time što je prošlog vikenda Southampton igrao neriješeno sa Manchester Cityjem 1:1 na St Mary'su i tako prekinuo niz od 12 uzastopnih pobjeda "Građana".

Bio je to "apsolutno vrhunski nastup protiv vjerovatno najbolje ekipe na svijetu“, rekao je Šolak za Guardian.

"Teško da bih mogao da nađem klub koji se bolje uklapa u moje aspiracije", kaže on i dodaje:

"To je klub koji voli da razvija igrače, to je klub koji je angažovan, ima odličnu bazu navijača, veoma je porodično orijentisan i ima i lijepu lokaciju".

Uz to, klupske boje su crvena i bijela, baš kakve ima i Crvena zvezda, tim za koji je Šolak navijao u mladosti, dodaje list.

Guardian navodi da Šolakovo bogatstvo, koje se procjenjuje na 1,4 milijarde funti, uglavnom potiče od 33 posto udjela koje ima u United Grupi, holandskoj kompaniji koju je sagradio od nule, i u okviru koje posluju mediji širom Balkana, uključujući i N1.

Ono o čemu je zaista želio da govori je politička situacija u njegovoj rodnoj zemlji, gdje je predsjednik Aleksandar Vučić, u kontinuitetu stezao stisak nad medijima od kada je prvi put postao premijer 2014. godine, navodi Guardian.

"Moj fokus je zaista da ukažem na situaciju oko slobode medija u Srbiji", kaže Šolak, čiji je informativni kanal N1 sada na meti predsjednika, piše britanski list.

"Mislim da je Vučić primjer toga kako jedan diktator može, praveći se fin i pristojan, da stekne određeni ugled u Evropi", dodaje, u znak kritike onih u EU koji podržavaju Vučića.

Kada je vijest o dogovoru sa Southamptonu objavljena, premijerka Srbije Ana Brnabić napala je Šolaka na Twitteru, tvrdeći da je dio "oligarhije" bliske prethodnoj vlasti, a prorežimski tabloidi ga često satanizuju, tvrdeći da je zastupnik sive eminencije ili stranog utjecaja, navodi Gardijan, a prenosi N1.

Skriveni, politički motiv iza ponude Telekoma

Šolak ističe da nema politički program, osim želje za poštenim izborima i da nema veze sa političkim strankama.

"Moji glavni prioriteti su moja porodica i golf, a onda tek biznis. Politike nema ni u prvih 100 mojih prioriteta. Politika me ne zanima. Postao sam politička ličnost samo zato što im nisam dozvolio da promjene način na koji vodimo naše informativne kanale", rekao je, dodajući da se United Grupa našla pod pritiskom na razne načine.

A tu su i prava za Premijer ligu. U prethodnom periodu, United Grupa je za njih plaćala 11 miliona eura godišnje. Kada je prošle godine došao trenutak da se ugovor obnovi, ponudila je 35 miliona eura godišnje u narednih šest godina, ali je to bio neznatan iznos u odnosu na ponudu Telekoma Srbije od, kako se smatra, 100 miliona eura po godini, podsjeća list.

"Ne mogu da proniknem u računicu po kojoj bi Telekom Srbija ostvario profit sa cijenama koje su platili za Premijer ligu, za Uefa ligu“, kaže Šolak. Vjeruje da postoji skriveni, politički motiv. Telekom Srbija je porekao bilo kakve političke motive, ali drugi su skeptični, navodi Guardian.

Šolak je naglasio da njegova odluka o kupovini Southamptona nije bila povezana s gubitkom prava na prenos Premijer lige, ističući da je već neko vrijeme želio da se uključi u elitni sport.

"Porodica mi kaže da me dugo nisu vidjeli tako srećnog i uzbuđenog zbog nekog poslovnog poduhvata, tako da pretpostavljam da je to dobra investicija", zaključuje uz osmijeh Šolak.

Tržište u Srbiji čini samo 10 posto prihoda Grupe, a jasno je da je situacija u njegovoj domovini razbjesnela Šolaka, koji više ne putuje tamo iz straha za sopstvenu bezbjednost, piše britanski list, koji je i citirao reči Floriana Bibera, profesora Univerziteta u Grazu, da je "mali broj ljudi koje napadaju kao njega" i da je "manje-više državni neprijatelj broj jedan".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...