BANJA LUKA ŠOKIRANA DEŠAVANJIMA U DOMU: Sistem zakazao, djevojčica više puta bila žrtva

Djevojčica je u Domu završila nakon što je njena baba, koja ju je kao jedanaestogodišnjakinju podvodila, osuđena na sedam godina zatvora.

  • Hronika

  • 30. Jan. 2022  30. Jan. 2022

  • 1

Okružno javno tužilaštvo iz Banje Luke zatražilo je pritvor za A. K. (42), radnika Doma "Rada Vranješević", zbog sumnje da je obljubio trinaestogodišnju djevojčicu, štićenicu ovog doma, a već sutra bit će završen i stručni nadzor u ovoj ustanovi, nakon kojeg se mogu očekivati i sankcije za sve one koji imaju bilo koju odgovornost u ovom slučaju, pišu Nezavisne novine.

Inače, ovo nije prvi slučaj seksualnog zlostavljanja štićenica Doma "Rada Vranješević", a tragično je i to što je ova trinaestogodišnja djevojčica bila žrtva nekoliko puta dosad.

Djevojčica je u Domu završila nakon što je njena baba, koja ju je kao jedanaestogodišnjakinju podvodila, osuđena na sedam godina zatvora.

Tada je, zajedno sa babom, na 12 godina osuđen i pedesetčetvorogodišnji muškarac, a poslije tog slučaja djevojčica je završila u Domu "Rada Vranješević". Međutim, njenim mukama tu nije bio kraj.

S obzirom na to da majci djevojčice nije bilo oduzeto starateljstvo, ona ju je povremeno odvodila kući, ali je u jednom trenutku djevojčica odbila da ide, a radnicima Doma povjerila se da ju je pijani očuh silovao i o ovom slučaju obaviješteni su policija i tužilaštvo, koji vode istragu.

Posljednji put zlostavljanje djevojčice od  A. K. u decembru prošle godine prijavio je vaspitač, nakon čega je rukovodstvo Doma ponovo alarmiralo policiju, koja je 27. januara zbog seksualnog zlostavljanja trinaestogodišnje djevojčice uhapsila A. K. i H. E. iz Modriče.

Kako nezvanično saznajemo, djevojčica je zajedno sa još jednom maloljetnicom nedavno privedena u naselju Veseli brijeg u Banjoj Luci, odakle je odvezena na pregled u UKC, kada se cijeli slučaj počeo i odmotavati.

U Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci kažu da su 24. decembra 2021. godine zaprimili izvještaj o preduzetim mjerama zbog postojanja sumnje na određene polne radnje između radnika i štićenica Doma "Rada Vranješević".

"Tužilaštvo je nakon sprovedenih istražnih radnji 27. januara 2022. godine došlo do novih činjenica da je počinjeno krivično djelo te je odmah naložilo da lice inicijala A. K. bude lišeno slobode", rekli su jučer u banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

Slučaj zlostavljane djevojčice digao je na noge cijelu Republiku Srpsku jer je činjenica da je nekoliko puta bila žrtva seksualnog nasilja i da sistem nije uspio adekvatno odgovoriti.

U Domu "Rada Vranješević", nakon hapšenja A. K. rekli su da je on suspendovan odmah nakon što je vaspitač prijavio eventualnu zloupotrebu djeteta te da sarađuju s policijom i nadležnim organima u ovom slučaju.

"Svaka sumnja na neprimjeren odnos ili postupanje sa djecom obavezno se procesuira na način da se slučaj prijavljuje nadležnim institucijama", rekli su u Domu "Rada Vranješević".

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske, rekao je da u ovom slučaju niko neće biti zaštićen te da će nakon što budu imali sve činjenice biti sankcionisani svi oni koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem doprinijeli da u Domu "Rada Vranješević" bude počinjeno krivično djelo obljuba nad djetetom mlađim od 15 godina.

"Niko neće biti zaštićen. I kao predsjednik Vlade i kao čovjek tražit ću maksimalnu odgovornost svih koji su na neki način svojim neradom doprinijeli da dođe do jedne takve gnusne radnje, pogotovo u ustanovi kao što je Dom 'Rada Vranješević'", rekao je Višković, dodajući da će tražiti maksimalnu odgovornost da oni koji su odgovorni i odgovaraju.

Reagovali su i u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, gdje su rekli da će reagovati na bazi činjenica i na osnovu zvaničnih informacija kada ih dobiju.

"S obzirom na to da je riječ o izuzetno osjetljivoj tematici, očekujemo od nadležnih pravosudnih, inspekcijskih i policijskih organa adekvatno reagovanje i postupak s ciljem zaštite maloljetnih lica", rekli su u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...