ŠTA DONOSI POSEBNA SJEDNICA NARODNE SKUPŠTINE RS: Ucijenjeni SNSD i njegovi koalicioni partneri traže izlaznu strategiju

“Mi sa pažnjom posmatramo šta predlažu naši koalicioni partneri i odnosit ćemo se prema tome na jedan konstruktivan i veoma fleksibilan način”, rekao je Dodik.

  • Politika

  • 31. Jan. 2022  31. Jan. 2022

  • 0

Nakon što je Predsjedištvo Ujedinjene Srpske donijelo jedan od zaključaka da zakoni o vojsci i indirektnim porezima ne treba da se usvajaju dok se ne završe pregovori u BiH ili dok se ne završe izbori, Dodik je rekao da je to njihov partijski stav i da će razgovarati, piše Buka.

“Razgovarat ću sa rukovodstvom Ujedinjene Srpske o tom pitanju i njihovom viđenju i imat ćemo zajedničke politike”, rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Istakao je da to može da bude i legitiman prijedlog političke partije, ali da će sve zavisiti od većine, te podsjetio da je Narodna skupština donijela odluku da povlači svoje saglasnosti sa pitanje odbrane, indirektih poreza i visokog sudskog i tužilačkog savjeta.

“Mi sa pažnjom posmatramo šta predlažu naši koalicioni partneri i odnosit ćemo se prema tome na jedan konstruktivan i veoma fleksibilan način”, rekao je Dodik.

A taj način bi mogao biti već demonstriran na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske koja će se održati 2. februara. Na ovoj sjednici bi se trebalo raspravljati u političkom i ekonomskom stanju u Bosni i Hercegovini i prevazilaženju trenutnih kriza.
Ipak glavna tema prema mišljenju poslanika bi trebala biti deblokada institucija BiH. Jer, samo nekoliko dana ranije Dodik je najavio da će poslanici iz Republike Srpske predložiti u Predstavničkom domu bh. Parlamenta poseban zakon u kome će se tražiti da se zatvorom kazni svako ko određeni kolektivitet - državu, entitet, ili kanton - nazove "genocidnim" ili bilo kojim drugim imenom i da ako se ovaj zakon prihvati su spremni da učestvuju u radu institucija.

A takav prijedlog bi prvo trebao biti dogovoren u Narodnoj skupštini RS. 

Ipak, još uvijek nema ni jedan zvaničan prijedlog ili zaključak spreman za sutra.

Tako da, iako poslanicima niko nije ništa dostavio oko čega bi se moglo raspravljati, svi već vide ovu sjednicu kao još jedan igrokaz vlasti koji treba da posluži da se Milorad Dodik i ostatak predstavnika vlasti izvuku iz ove za sad bezizlazne situacije.

Poslanici opozicije tvrde da je na djelu povlačenje onih koji su se predstavljali kao borici koji će vratiti nadležnosti RS i ukinuti inckov zakon. Danas, sve smo bliži tome da od toga neće biti ništa. 

“Ta sjednica treba njima u dnevnopolitičke svrhe i sve će proći kao i razgovori o izbornom zakonu u Neumu”, kaže za BUKU Miladin Stanić, poslanik SDS-a u NSRS.

“Oni će se ponašati tako što će nam dostaviti zaključke tek sutra na klupe. Tako su radili i sa sazivanjem sjednice tako što su prvo pozvali goste, pa onda poslanike, a materijale su objavili prvo na RTRS-u, pa onda dostavili nama. Sve su obesmislili”, kaže Stanić. 

On navodi da je sve ovo jedna vrsta prevare gdje se jasno vidi da vlast ne zna gdje je pošla niti šta radi. 
“Taj prijedlog US je onaj od prije dva mjeseca. Nama su dolazili njihovi emisari da nam predlože da se odustane od Oružanih snaga i Uprave za indirektno oporezivanje i da se insistira na sudstvu, jer je to ono što njima treba da bi zaštitili svoj kriminal”, govori Stanić navodeći da to nije povlačenje prijedloga, već odustajenje u potpunosti. 

“Oni više nikad neće to staviti na dnevni red.”

On se osvrnuo i na odustajanje ili promjene Krivičnog zakona BiH u dijelu koje je donio bivši Visoki predstavnik Valentin Incko rekavši da je ukidanje ili brisanje tih izmjena jedino rješenje za vraćanje u institucije BiH. 

“Ovo što vlast nudi je bježanje od problema. Da su imalo pragmatični moglo bi se dogovoriti. I naš stav je da nema vraćanja u institucije dok se ne preinače ili ukinu izmjene Inckovog zakona”, kaže Stanić i dodaje:
“Ljudi iz vlasti su ucijenjeni i pokušavaju sad pronaći izlaznu strategiju u koju bi uvukli i opoziciju i to je suština.”


Poslanik PDP-a u Narodnoj skupštini Igor Crndak smatra da ova sjednica ovako kako je najavljena djeluje kao jedna obična pričaonica u kojoj će svako doći da kaže šta ima bez nekog posebnog reda i bez ikakve ideje kuda to treba da ide. 

“Ovo pokazuje da se vlast potpuno izgubila i da su se zapetljeli u svoje laži i svoje kombinacije koje su započeli ko zna sa kim. Oni su potpuno zaboravili da je sutra na dnevnom redu trebalo da bude formiranje VSTS-a Republike Srpske. Od ove sjednice namam nikakvih očekivanja, najviše jer vlast nema nikakvih rješenja kako da se iz svega izvadi,a odgovornost je samo na njima”, kaže Crnadak. 

Govoreći o najavama za vraćanje u institucije biH kaže da onda kada se usvoji zakon koji će tretirati ovu tematiku iz nametnutog zakona i kada se svi oko toga usaglase ova kriza će biti završena. 
“Ako je to ono što SNSD u ovom trenutku ima na umu mi to podržavamo i pozivamo ih da to što prije završe sa SDA i HDZ-om, jer te tri stranke nose odgovornost. Nekakav zakon pored kojeg bi ovaj nametnuti nastavio da živi nije rješenje. I hiljadu puta Dodik je rekao da je uslov za povratak u institrucije da Inckov zakon bude stavljen van pravnog prometa. Tu je sve jasno i put za izlazak iz krize je da se u Parlamentu usvoji zakon koji tretira ono što piše u nametnutom zakonu, a koji bi se onda stavio van snage”, rekao je Crnadak. 


Politički analitičar Velizar Antić kaže da ukoliko pogledamo na samo obavještenje o posebnoj sjednici na sajtu NSRS vidjet ćemo da je ona naslovljena sa „Političko-ekonomska situacija u BiH“, što jasno daje do znanja da će na dnevnom redu biti prije svega pitanje o deblokadi institucija BiH i povratka predstavnika RS u institucije na državnom nivou.

“Ono što je problematično jeste činjenica da je upravo NSRS usvojila zaključke o povlačenju iz odlučivanja na državnom nivou sve dok se ne povuče nametnuta odluka Valentina Incka o izmjenama Krivičnog zakona koji se odnosi na negiranje genocida u Srebrenici. Kao što znamo ova odluka nije povučena”, kaže Antić za BUKU i dodaje:

“Ukoliko bi se u ovom trenutku Milorad Dodik i vlast RS vratili u institucije na državnom nivou to bi bio njihov potpuni poraz. Također, to bi bilo i narušavanje autoriteta NSRS jer se ne bi poštovale odluke ove najvažnije institucije Republike Srpske. Da bi se predstavnici RS vratili u institucije na državnom nivou potrebno je da NSRS donese odluku kojom će povući svoju prethodnu odluku i dozvoliti predstavnicima iz RS da učestvuju u radu državnih institucija. Problem je što razlog zbog koga je donijeta odluka o povlačenju iz državnih institucija još uvek nije ukinut. Nametnuta odluka Valentina Incka još uvek je na stolu. Vlast RS predvođena SNSD-om je sada u velikom problemu jer povlačenje iz institucija predugo traje i svakog dana su oni sve veći krivac za tu blokadu. Također, poruka Aleksandra Vučića i Srbije je da je potrebno da se vrate u institucije i da na tom nivou rješavaju problem”, kaže Antić.

Naš sagovornik navodi da je SNSD-u sada potrebno da se što prije vrati u institucije na državnom nivou. 

“Da bi se što bezbolnije vratili u institucije i sanirali štetu prethodnih odluka, sada pokušavaju da prijedlog kojim bi se zabranilo nazivanjem entiteta i naroda genocidnim predstave kao svoj uslov za povratak u institucije. Međutim, čak i da se usvoje ovi njihovi predlozi u Parlamentu BiH ponovo ostaje činjenica da razlog zbog koga su se povukli iz rada institucija nije riješen. U svakom slučaju, još jednom se potvrdilo da jednostrane, nepromišljene i odluke koje se donose u dnevno-političke svrhe ne mogu da donesu rješenje za bilo koji problem i da samo donose još veću štetu”, rekao je Antić. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...