BURNO U „OTVORENOM“: Pogledajte kakvim je izjavama Ivo Lučić zgrozio Elmedina Konakovića i zašto mu je on uzvratio… (VIDEO)

Predstavnici političkih stranaka u Bosni i Hercegovini na pregovorima u Neumu nisu se uspjeli dogovoriti. Pregovore su inicirali predstavnici međunarodne zajednice radi postizanja dogovora o izmjenama izbornog zakona.

  • Regija

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 7

Trebali bi se nastaviti ovih dana u Sarajevu, a preostalo je malo vremena jer bi se izbori trebali održati u oktobru. O tome se sinoć razgovaralo u HTV-ovoj emisiji Otvoreno.

Bivši Tuđmanov obavještajac i predratni mostarski policajac, a danas historičar Ivo Lučić rekao je kako je vrlo jednostavno osigurati legitimitet izbora predstavnika hrvatskog naroda u Predsjedništvo - samo se treba držati ustava.

"Ustavom je jasno definirano da je BiH država triju konstitutivnih naroda - Hrvata, Bošnjaka i Srba; ostalih - i to malim slovima ostalih, iako neki pokušavaju sada ostale pretvoriti u nekakav poseban nacionalni entitet, što nije - a to su pripadnici nacionalnih manjina, i njih je negdje 3 posto; i još je ostalo 0,7 posto ljudi koji se nisu izjasnili da pripadaju jednom od ta tri konstitutivna naroda", rekao je Lučić.

Dodao je da s hrvatske pozicije uopće ne bi razgovarao o promjenama ustava, već bi samo tražio da se izborni zakon uskladi s ustavom.

Lučić je bio kritičan prema SDA-ovom zagovaranju građanskog modela.

"Ne radi se ni o čemu građanskom, radi se o unitarnom modelu, pokušaju da se po istom obrascu kako je to radio Slobodan Milošević sredinom i krajem osamdesetih godina... A sjetimo se da je Radovan Karadžić 1990. i 1991. godine zagovarao građansku Jugoslaviju i građansku BiH", rekao je Lučić.

Konaković je uzvratio rekavši da je "strašno" što radi Lučić uspoređujući neke procese u BiH s onim što su radili ratni zločinci te da a priori odbija te teze.

Poručio je i kako je konstitutivnost hrvatskoga naroda vrlo važna te da nikome ne pada na pamet da iz ustava briše hrvatski narod.

"Nažalost, to nije istina. Možda njemu ne pada, ali imate hrvatskog člana Predsjedništva koji zagovara dokidanje konstitutivnosti - Željka Komšića", uzvratio je Lučić.

Konaković je pak rekao da Komšić nije htio brisati konstitutivnost Hrvata, već da se on zalaže za građansku državu.

"Nije to tako kako vi grubo govorite. I, naravno, ovdje nije ništa neustavno, jer da je bio neustavan izbor Željka Komšića u Predsjedništvo, onda bi se vi obratili, neko bi se obratio ustavnom sudu, to bi bilo poništeno", dodao je Konaković.

Pogledajte burnu raspravu pred kamerama!

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...