JE LI NA POMOLU PREOKRET: Blinken razgovarao s Abbasom o palestinskoj samoupravi, oglasio se State Department...

Abbas je kazao Blinkenu da Izrael mora “zaustaviti zlostavljanje zatvorenika i zadržavanje poreza”.

  • Svijet

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 0

U daljnjem koraku ka jačanju bilateralnih odnosa, američki državni sekretar Antony Blinken telefonski je razgovarao s palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom o potrebi reformi u Palestinskoj samoupravi, saopćio je State Department.

Predsjednik SAD-a Joe Biden nastoji popraviti veze oslabljene nakon što je njegov prethodnik Donald Trump smanjio pomoć Palestincima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze te zatvorio američki konzulat za Palestince u Jerusalemu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Bidenova administracija tako je obnovila pomoć i obećala ponovno otvaranje konzulata bez obzira na izraelske prigovore, istovremeno pozivajući Abbasa (86) da promijeni nekoliko politika, uključujući one koje se tiču isplata naknada Palestincima koji su zatvoreni u izraelskim zatvorima, a koje se ujedno smatra nacionalnim herojima.

Glasnogovornik State Departmenta Ned Price novinarima nije spomenuo naknade za zatvorenike, ali je rekao da su Blinken i Abbas razgovarali o “potrebi za reformom unutar Palestinske samouprave”.

Zaustaviti zlostavljanje zatvorenika

Njih dvojica su, također, razgovarali o “potrebi poboljšanja kvalitete života palestinskog naroda na opipljive načine”, rekao je Price.

Referirajući se na telefonski razgovor, Abbasov ured nije spomenuo raspravu o reformi unutar vlasti, koja ima ograničenu samoupravu na području Zapadne obale, koju je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine.

Abbas je kazao Blinkenu da Izrael mora “zaustaviti zlostavljanje zatvorenika i zadržavanje poreza”.

Izrael je 2018. godine počeo odbijati vrijednost naknada za zatvorenike od poreza koje prikuplja u ime Palestinske samouprave i prenosi joj ga mjesečno.

Izrael i SAD smatraju da finansijske naknade koje se mjesečno distribuiraju zatvorenicima, a između ostalog i porodicama Palestinaca ubijenih zbog navodnih izvođenja napada, potiču daljnje nasilje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...