DRAGAN ČOVIĆ PRED DANAŠNJE OBRAĆANJE U NSRS-u: "Pozvat ću srpske predstavnike da se vrate u institucije BiH"

"(...) jer najbolje će se i njihovi interesi štititi ako dođu u Parlamentarnu skupštinu i Vijeće ministara BiH i uključe se u njihov rad, bez obzira što su bili razlozi za izlazak iz njih.”

  • Politika

  • 01. Feb. 2022  01. Feb. 2022

  • 16

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je da će danas tokom obraćanja na posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske u Banjoj Luci pozvati srpske predstavnike da se vrate u institucije Bosne i Hercegovine, jer tamo mogu najbolje štititi svoje interese.

“Poslat ću vrlo jasnu poruku kako vidim naše odnose i probleme, što su uzroci tih problema i kako vidim rješenje. Moramo raditi, razgovarati, tražiti rješenja i mirnim putom rješavati sve probleme u BiH. Moramo čuvati Ustav BiH i atak na Ustav od bilo koga mora biti jasno prepoznat. Nemamo alternative za rad u našim institucijama. Zato sam i došao u Banju Luku, u Narodnu skupštinu RS-a, da bih pokazao poštovanje prema toj instituciji, kao što idem na sličan način govoriti i u općine, gradove, županije. Na kraju ću ih pozvati da se vrate u institucije BiH, jer najbolje će se i njihovi interesi štititi ako dođu u Parlamentarnu skupštinu i Vijeće ministara BiH i uključe se u njihov rad, bez obzira što su bili razlozi za izlazak iz njih”, izjavio je Čović za Fenu pred današnje obraćanje u Narodnoj skupštini RS-a.

Želi da Hrvati iz RS-a “budu predstavljeni njegovim glasom”

Dodaje da razgovor nema nadomjestak i da „moramo učiniti sve da mirnim putem rješavamo probleme u BiH“.

“Različite strategije i pogledi koje imamo možemo samo zajedničkim radom kroz institucije harmonizirati i napraviti jednu pozitivnu sinergiju. Uz uvažavanje ljudi koji su me pozvali, prepoznavanjem problema koje imamo, očekujem da i predstavnici ove i drugih institucija dođu u Parlamentarnu skupštinu BiH i iznesu svoje stavove o svim problemima”, kazao je Čović.

Naglašava da će istupati i kao predsjedatelj Doma naroda PS BiH, ali i kao predsjednik HDZ-a i HNS-a, jer želi da i oni Hrvati koji žive u RS-u budu predstavljeni njegovim glasom koji će se boriti i za njihovo mjesto unutar RS-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 16

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...